Quantcast
СЕМ отказа да отстрани Кошлуков от конкурса за БНТ | СЕГА
facebook
twitter

Медии

СЕМ отказа да отстрани Кошлуков от конкурса за БНТ

Той е допуснат до решителните събеседвания заедно със 7-те други претенденти за поста
2 508
 Илияна Кирилова

Членовете на Съвета за електронни медии единодушно решиха да не отстраняват от конкурса за нов шеф на БНТ действащия генерален директор Емил Кошлуков. С 5 на 0 гласа СЕМ реши днес да допусне бившия депутат и тв водещ до изслушванията на кандидатите за поста, които ще се състоят на 27 и 28 юни. Така членовете на медийния регулатор не се вслушха с призива на 20 публични личности, които поискаха СЕМ да не допуска Кошлуков до финалните събеседвания. Те мотивираха искането си с аргумента, че „законът поставя висока летва към кандидатите за длъжността“ и че действащият началник на БНТ не отговаря на законовите изисквания за „обществен авторитет“ и „професионално признание. На заседанието днес Пролет Велкова, която влезе в СЕМ  в действащото Народно събрание по предложение на „Демократична България“, коментира, че има резерви спрямо въпросните критерии по отношение на Кошлуков. Тя обаче отказа да гласува против отстраняването му с пояснение, че на този етап от конкурса това може да доведе до съдебно обжалване, което да въвлече СЕМ в юридически процедури. На същото мнение бе и Симона Велева, която стана част от СЕМ заедно с Велкова по предложение на „Продължаваме промяната“.

 

 

Освен Кошлуков, членовете на СЕМ допуснаха до събеседванията и останалите 7 кандидати за нов директор на медията - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков,
Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Така надзорният орган потвърди становището на техническата комисия по организирането на процедурата. Преди седмица тя излезе с решение, че документите на всички претенденти отговарят на условията на конкурса.

В изброения ред и по четирима на ден кандидатите ще събеседват със СЕМ в началото на новата седмица. Изслушванията започват в понеделник в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути. 

Ключови думи:

СЕМ, БНТ, Емил Кошлуков

Още

Разривът Радев-Петков спаси креслото на Кошлуков в БНТ
Кошлуков остава начело на БНТ след провал на конкурса на СЕМ

29.06.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

8514
Кошлуков опита да не отчете мандата си в БНТ

28.06.2022

Обновена

6073