Quantcast
КПКОНПИ проверява най-новия член на СЕМ за несъвместимост | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

КПКОНПИ проверява най-новия член на СЕМ за несъвместимост

Сигналът срещу Соня Момчилона е подаден от шефа на регулатора Бетина Жотева
Обновена
4 135
Соня Момчилова

Комисията за борба с корупцията с председател Сотир Цацаров е образувала производство за проверка на евентуална несъвместимост при назначаването на най-новия член на СЕМ - Соня Момчилова, с указ № 182/27.07.2021 г. на Президента на Републиката. Поводът за това е постъпил сигнал от председателя на СЕМ Бетина Жотева, според който към датата на издаване на указа г-жа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговското дружество „ПЛАН ЦЕ“ ЕООД. Ако сигналът на Жотева се потвърди, това би било в противоречие с изричните забрани на Закона за радиото и телевизията /чл. 26 и чл. 27 от този закон/.

В хода на проверката се изискват документи от Търговския регистър и от СЕМ. От Администрацията на Президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова, подадена при назначаването й. Съгласно чл. 28 от Закона за радиото и телевизията, преди встъпване в длъжност членовете на Съвета подписват такава декларация, в която потвърждават, че отговарят на изискванията на закона.

Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа г-жа Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването й за предприемане на съответни действия, съобщиха от КПКОНПИ. 

Самата Соня Момчилова написа на 6 август, че предния ден Агенцията по вписванията е индикирала "необвързаността ми с търговски дружества, което не се случи своевременно /преди да излезе укзът на президента за назначаването ми в СЕМ/, поради карантината, която ми беше наложена в следствие заболяване на член от семейството ми от КОВИД 19". "Разбира се че мога да предоставя болничен лист за десетдневния срок от 20 до 30 юли с предписание на РЗИ, както и да бъда проверена в прилежащия регистър. Ако бих имала и най-малка представа, че президентът ще ми окаже това доверие, допускате ли, че не бих разрешила тази формалност в изискуемия срок, далеч преди да се формализира поканата към мен? След изтичане срокът на карантината, предприех незабавни действия по привеждане на статуса ми в необходимата юридическа според ЗРТ опрятност. Важното е, че попълних декларацията, за която ставаше дума в основното обвинение за евентуално закононарушение - едва вчера, след като дяловото ми участие в създадената от мен пиар агенция беше преустановено", коментира Момчилова във "Фейсбук".

Още

Новата КПКОНПИ ще разследва всички видни политици

06.12.2021

3044
Отлагането на елиминирането на Гешев е неприемлив компромис
Спецпрокуратурата се заема с проект за 85 млн. лв. на община Варна

03.12.2021

Обновена

681