Quantcast

Медия без
политическа реклама

Войната между Сърбия и Косово се размина засега

Поводът бе изискването за пререгистрация на автомобилите на живеещите в Косово сърби

01 Авг. 2022Обновена
Барикади бяха издигнати около град Звечан и по магистралата Прищина-Лепосавич

Косово отложи с един месец задължителната пререгистрация на автомобилите на сърбите, живеещи там. Тя ще влезе в сила от 1 септември. Решението е взето след консултации с американски и европейски дипломати в страната, става ясно от изявление на правителството. В него сръбските власти се обвиняват, че са планирали и предизвикали напрежението по границата, за да застрашат мира и сигурността на косовските граждани.


"Правителството на Република Косово категорично осъжда днешната блокада на магистрали в Северно Косово и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже... Министър-председателят Курти, заедно с президента Османи и заместник министър-председателя... проведоха срещи с международни представители от САЩ и Европа. Косовското правителство се ангажира от понеделник, 1 август 2022 г., да отложи решението ... до 1 септември 2022 г., когато барикадите ще бъдат премахнати и свободата на движение в Северно Косово ще бъде възстановена. Благодарим на международните партньори, особено на посланика на САЩ Джефри Ховение, за тяхната ангажираност и принос за намаляване на напрежението", се казва в изявлението на косовската администрация.

 

БОЙНА ГОТОВНОСТ

Въпреки отлагането, Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) бяха приведени в бойна готовност и имат намерение да се намесят, ако сигурността в страната бъде застрашена. Настоящият контингент на KFOR се състои от 3775 чуждестранни военнослужещи от 28 държави, основно членки на НАТО. Сред тях има и 30 българи. Сръбски медии дори съобщиха, че от командването на KFOR са провели през нощта спешни срещи в Генералния щаб на сръбската армия, които също са помогнали да не ескалира напрежението.

 

КОНФЛИКТЪТ

Напрежението между Сърбия и Косово рязко се повиши и снощи се стигна до сблъсъци на границата. Медиите в двете държави съобщават за сирени и стрелба. Сръбският вестник «Данас» съобщи, че сирени звучат в центъра на населената със сърби Северна Митровица в Косово и Методия. Гражданите се призоваваха да не излизат от домовете си и да стоят по-далеч от прозорците. Сръбската армия е в повишена бойна готовност, затвори някои от пътищата в страната и изпрати специални части на границата. В отговор специалните части на Косово затвориха границата със Сърбия. Местните жители започнаха да сторят барикади по магистралата Прищина-Лепосавич и около град Звечан в Косово.

 


В специално обръщение президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че “полицаи от самопровъзгласилата се Република Косово планират в полунощ да започнат операция срещу сърбите, които живеят в северната част на страната”. Той твърди, че косовските власти ще забранят влизането на граждани със сръбски документи и ще искат те да пререгистрират автомобилите си, за да имат косовски номера. “Мисля, че никога не сме били в по-сложна и тежка ситуация. Защо казвам това? Режимът в Прищина се опитва да се представи за жертва, използвайки настроенията в света”, каза Вучич.

Той добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

"Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир", подчерта Вучич, цитиран от БТА. Той добави, че в противен случай "ние няма да се предадем и Сърбия ще победи". "Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа", посочи Вучич.

 

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с „RKS“ (Република Косово), или само „KS“ (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът "Болкън инсайт".

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и обяви издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

 

БЪРЗАЦИ

Още преди да е ясна ситуацията министерството на външните работа на Русия излезе със специално изявление, в което нарича решението на Косово за замяна на сръбските документи на територията на страната “необосновано и дискриминационно”.

“Косовските лидери знаят, че сърбите Нама да останат безучастни, когато става дума за директна атака срещу техните свободи, и преднамерено изострят ситуацията, за да се задейства силовият сценарий. Разбира се, целта е Белград, когото Западът иска допълнително да “неутрализира” с косовско-албанските ръце… Призоваваме Прищина и стоящите зад нея САЩ и ЕС да прекратят провокацията и да спазват правата на сърбите в Косово”, се казва в изявлението.

 

БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ... РУСИЯ

Сръбският президент Александър Вучич изрази благодарността си за реакцията на Русия в създалата се ситуация. "Особено искам да благодаря…на представителите на руското външно министерство, които забелязаха какво точно се случва и реагираха изключително бързо и правилно", каза Вучич пред телевизия "Пинк", цитиран от БГНЕС. Той все пак благодари и на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и на други представители на европейската администрация за "правилната им реакция".

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Един от членовете на управляващата партия в Сърбия  - Владимир Буканович, пък директно заговори за денацификация на Косово. В Туитър той написа: “Сърбите, като най-голямата жертва на нацизма, за разлика от своите съседи, които приветстваха нацистите като освободители, имат капацитета да помогнат на всеки, който иска да се денацифицира…”

 

Ключови думи:

Сърбия, Косово, напрежение

Още по темата