Quantcast
У нас е задържан турчин, издирван за убийство на виден писател | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

У нас е задържан турчин, издирван за убийство на виден писател

1 804
 Pixabay

Полковникът от запаса Левент Гьокташ, който бе издирван с червена бюлетина като заподозрян за участие в убийството на писателя интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, е бил арестуван от българската полиция, съобщиха водещите турски медии, цитирани от БТА.

Арестът е бил извършен от полицията в град Свиленград. Очаква се Гьокташ да бъде предаден на турските власти.

Левент Гьокташ, който е полковник от запаса, е главният обвиняем в организирането на убийството на видния турски интелектуалец и писател Неджип Хаблемитоглу. Той бе застрелян пред дома си през декември 2002 г.

Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Едва след неуспешния пуч турските власти се заеха сериозно с разкриването и наказване на виновниците за убийството на писателя. Миналата година турски съд издаде обвинителен акт и нареди ареста на Левент Гьокташ за участие в организиране на убийството на Хаблемитоглу. Същият бе посочен като участник в това убийство и във видеопосланията от Дубай на смятания за мафиотски бос Седат Пекер.

Левент Гьокташ бе избягал от Турция и по искане на турския клон на Интерпол бе обявен за издирване с червена бюлетина.

Турските медии съобщиха, че по линия на министерството на правосъдието и Интерпол са започнали процедурите по предаването на Левент Гьокташ на Турция от страна на българските власти.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия.

Ключови думи:

Турция, Фетхуллах Гюлен

Още

Бивш сътрудник на Russia Today е платил за изгарянето на Корана

25.01.2023

4627
Изгорен Коран бетонира ветото на Ердоган за членство на Швеция в НАТО

24.01.2023

Обновена

2109
Датски активист обтегна отношенията между Швеция и Турция

23.01.2023

334