Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия позволи на Скопие да приеме френското предложение за ЕС

Президентът Александър Вучич прикани РС Македония да помисли добре за националните си интереси

07 Юли 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира “френското предложение” за деблокиране на европейския път на Република Северна Македония, като посочи, че Скопие не трябва да го отхвърля, преди да помисли добре за националните си интереси, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА. Просръбската и проруска опозиция в Скопие организира от пет дни бурни протести пред парламента и правителството срещу условията на ЕС за начало на преговорния процес. Според демонстрантите предложението е пробългарско.

"По принцип не мога да ви кажа дали предложението е добро, или не, нека народът на Македония реши.(…) Македонските граждани, пак ще кажа, те знаят по-добре от мен дали нещо е добро, или не за националните интереси на страната им. Просто моля хората да помислят, да помислят дали не приемат или отхвърлят нещо априори,“ посочи снощи в интервю за телевизия "Сител“ Вучич.

Той отбеляза, че е добре Република Северна Македония да бъде на европейския път, за да има по-големи възможности за привличане на инвестиции.

Вучич посочи, че премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е защитавал изключително силно позициите на страната на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналия месец.

Сръбският президент заяви, че Република Северна Македония и Албания заслужават да започнат преговори за членство в ЕС. Според Вучич двете страни отдавна са заслужили членството заради своята ангажираност, постигнатите резултати и изпълнението на всичко, което се изисква от тях.

ПЕНДАРОВСКИ ПОДКЛАЖДА МИРНИ ПРОТЕСТИ

Инцидентът в началото на протеста в Скопие вчера, в който се стигна до напрежение между две групи, едната от които извън протестиращите, и бяха произведени изстрели, предизвика реакции в Република Северна Македония.

„Насилието и подбуждането към насилие за политически цели е неприемливо.  Случилото се вчера в Скопие не трябва да се повтаря, защото няма нищо по-важно от мира и сигурността на всички граждани. Апелирам към всички организатори на протестите, които се провеждат тези дни в Северна Македония, да поемат отговорност и да продължат да упражняват своето демократично право да протестират достойно и без насилие. Същевременно категорично осъждам носенето и използването на огнестрелно оръжие от цивилни лица и граждани на страната, които не са служители на органите за сигурност. Вчера полицията е реагирала своевременно и е предотвратила големи сблъсъци. Очаквам в най-кратки срокове всички лица, участвали в инцидента вчера, да бъдат задържани и съответно санкционирани,“ написа във Фейсбук президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски по повод вчерашния инцидент на протестите срещу предложената от ЕС преговорна рамка за страната.

МАКРОН КЪМ СКОПИЕ: ИЗБОРЪТ Е ВАШ

"Изборът е ваш", се казва в писмо на президента на Франция Еманюел Макрон, чийто текст бе публикуван от френското посолство в Скопие. В посланието до гражданите на Северна Македония Макрон подчертава, че те трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство.

„Остава вие, македонците, да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност”, се казва още в писмото.

В писмото се споменава Договорът за приятелство с България от 2017 г.

„Неговото прилагане е в името на добросъседските отношения, които са фундамент на европейските ценности. И накрая, става дума за преразглеждане на конституцията с цел интегриране на нови общности в нея. Вашата страна вече е пример за съжителство в Европа. Македонският парламент ще трябва да гласува”, подчертава френският президент.

"Напълно осъзнавам дълбочината и чувствителността на проблемите, които трябва да бъдат решени между Северна Македония и България. По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и по време на германското, португалското и словенското председателство, не пестих усилия да намеря решение, което да зачита интересите и достойнството и на двете държави”, се казва в посланието на Макрон.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?