Quantcast
Стигна се до сблъсъци на границата между Полша и Беларус | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Стигна се до сблъсъци на границата между Полша и Беларус

4 005
 БГНЕС
От страната на Беларус сцената е хаотична -  тълпи от мигранти разбиват бетонни блокове и събират клони, които след това хвърлят към полската страна на пропускателния пункт

Насилие избухна на границата между Полша и Беларус във вторник, когато мигранти, отчаяни да преминат в Европейския съюз, започнаха да хвърлят камъни по полските граничари, които отговориха с водни оръдия и сълзотворен газ, предава Си Ен Ен.

Полските и беларуските власти се обвиняват взаимно за нарастването на напрежението по границата, където са се скупчили хиляди хора с надеждата да стигнат до ЕС.

Полската гранична охрана заяви, че мигрантите, които са се настанили в палатков лагер близо до граничния пункт Кузница-Брузги, се държат "агресивно", хвърляйки камъни и различни предмети по полските служби. ''За да се предотврати незаконното преминаване на границата, бяха използвани водни оръдия'', съобщи агенцията за сигурност в Туитър. Полското министерство на отбраната сподели кадри в Туитър, на които се виждат полски офицери и войници, застанали рамо до рамо, докато над тях летят камъни. Министерството също така обвини беларуските служби в оборудването на мигрантите с ''шокови гранати''.

От страната на Беларус сцената е хаотична -  тълпи от мигранти разбиват бетонни блокове и събират клони, които след това хвърлят към полската страна на пропускателния пункт. Жените и децата са изместени от граничната ограда.

Ключови думи:

Полша, Беларус, мигранти

Още

Въпреки обещанията на Ердоган Турция ни пуска големи групи мигранти

24.12.2022

Обновена

2372
Беларус започна задочен процес срещу Светлана Тихановска

17.01.2023

371
Демерджиев и Гешев се прегърнаха за операция "Хавала"

16.01.2023

Обновена

3247