Медия без
политическа реклама

Шотландия не може да проведе нов референдум за независимост

23 Ноем. 2022
Pixabay

Шотландия не може да проведе втори референдум за независимост без одобрението на британския парламент, постанови Върховният съд на Обединеното кралство с единодушно решение, предава в. "Гардиън".

Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че „днешното решение блокира един възможен начин гласът на Шотландия да бъде чут, но в една демокрация нашият глас не може и няма да бъде заглушен.“

Произнасяйки присъдата в сряда сутринта, председателят на Върховния съд, лорд Рийд, каза, че шотландският парламент няма правомощието да проведе нов референдум за независимост, тъй като такъв законопроект ще се отнася до бъдещето на съюза на Обединеното кралство и е нещо, което само Уестминстър, т.е. британският парламент може да реши. Той каза, че при липсата на споразумение между двете правителства, както се случи преди гласуването през 2014 г., шотландският парламент няма правомощието да провежда нов референдум.

Решението дойде след безпрецедентно изслушване във Върховния съд на Обединеното кралство относно това дали Шотландия има законови правомощия да издаде закон за референдум за независимост, но без да се налага Уестминстър да предостави необходимите правомощия.

Вестник "Гардиън" припомня, че четирима последователни британски премиери отказаха на Стърджън да й издадат заповед, съгласно раздел 30 или разделът от Закона за Шотландия от 1998 г. – законодателството, което позволява на шотландския парламент да приема закони в области, които обикновено са запазени за Уестминстър.

Още по темата