Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пхенян получи покана за погребението на Елизабет II, Москва - не

Все още не е ясно кой ще представлява България

14 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
Поклонението пред Елизабет II в Лондон събра хиляди, които искат да се сбогуват с кралицата.

Великобритания е отправила към Северна Корея покана да изпрати свой представител на погребението на кралица Елизабет Втора в понеделник. Афганистан, където талибаните взеха властта миналата година, Венецуела и Сирия, Беларус, Мианма и Русия обаче не са сред поканените, съобщи източник от британското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс. Поканата към Пхенян е на равнище посланик.

Все още не е ясно кой ще представлява България на погребението на Елизабет ll. Това заяви днес заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на пресконференция в МВнР. 


На 19 септември, денят на погребението на Елизабет ll, ще бъдат отменени неспешните операции и болнични консултации.

Под неспешни се има предвид протезиране на тазобедрена и колянна става, операции на катаракта, прегледи на бременни и дори някои лечения на рак.

Пациентите, които са чакали в продължение на месеци за лечение, са били информирани, че интервенциите са отложени поради „непредвидени обстоятелства“.

 

Поклонението пред Елизабет II в Лондон събра хиляди, които искат да се сбогуват с кралицата. Някои от желаещите чакат на опашка повече от 30 часа. Те ще бъдат допуснати днес в 17:00 ч. местно време в Уестминстърския дворец. Поклонението ще продължи до 06:30 ч. в понеделник, 19 септември - деня на погребението. 

Очаква се архиепископът на Кентърбъри да проведе кратка служба преди залата да бъде отворена за членове на обществеността, които искат да засвидетелстват почитта си пред кралицата през следващите четири дни.

Процесията с ковчега на Елизабет II ще напусне Бъкингамския дворец в 14:22 ч., каза генерал-майор Кристофър Гика за Би Би Си. Участие ще вземат 1000 членове на въоръжените сили, много от които са участвали във военни операции по целия свят. Принц Уилям и принц Хари ще вървят зад ковчега на кралицата. За първи път двамата братя се появяват заедно публично на официално събитие след погребението на техния дядо принц Филип през април миналата година. Двамата бяха на благодарствената служба в катедралата "Сейнт Пол" през юни по време на празненствата за Платинения юбилей на кралицата, но седяха на противоположни места. Определено се наблюдава затопляне на отношенията, отбелязва БНР. Крал Чарлз III, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард също ще участват в шествието. Ковчегът на кралицата ще пристигне в Уестминстърския дворец в 15:00 ч., а посещенията ще започнат от 17:00 часа.

Може да се наложи отмяна на някои полети или пренасрочване на други заради интензивния трафик към Лондон. Очакват се допълнителни промени в деня на погребението на кралица Елизабет II, като повече подробности ще бъдат представени през следващите дни. Говорител на летище ''Хийтроу'' заяви пред Би Би Си: "От уважение към траурния период след кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II, ''Хийтроу'' ще направи съответните промени в работата си. Някои полети между 13:50 и 15:40 часа в сряда, 14 септември, ще бъдат отменени, за да се осигури тишина над централен Лондон, докато церемониалната процесия се движи от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол".

Пътниците ще бъдат уведомени директно от своите авиокомпании за всички промени в полетите.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че датата на погребението на кралицата, понеделник, 19 септември, ще бъде ден на траур. ''За повечето канадци тя беше единственият монарх, когото познавахме, и много от нас изпитваха дълбока привързаност и признателност за нейната отдаденост на Канада'', каза Трюдо в изявление.

Канада също ще проведе национална възпоменателна церемония в столицата Отава, предавана на живо в катедралата на Крайст Чърч и ще бъде предшествано от салют от 96 оръдия.

Още по темата