Quantcast

Медия без
политическа реклама

Солун и Серес влизат в пълна изолация за 14 дни

Рестрикциите в Белгия и Германия заради COVID-19 стартират днес; загубите на немската икономика ще са почти 20 млрд. евро

02 Ноем. 2020Обновена
EPA/BGNES
Опашка пред търговски център в Берлин преди локдауна

От утре градовете Солун и Серес влизат в пълна изолация за 14 дни, предаде кореспондент на БНР в Гърция. Ако някой иска да излезе от дома си, ще трябва да изпрати съобщение по телефона, в което да посочи причината за излизане, каза говорителят на правителството Стелиос Пецас. Вечерният час ще бъде от 21 часа до 5 часа сутринта, а в другите райони на страната – от полунощ. Отворени остават магазините за хранителни продукти, аптеките и банките. Ресторантите и кафенетата, както на други места из Европа, ще могат да приготвят храна само за поръчки за вкъщи. Училищата остават отворени, а студентите преминават към онлайн обучение. Прекратени са всички международни полети към летището в Солун.

През границата при "Кулата – Промахон” ще се влиза само след отрицателен тест на коронавирус.

От утре под карантина минава Атика и цяла Северна Гърция, но там жителите ще излизат без да се налага да изпращат съобщение.

БЕЛГИЯ И ГЕРМАНИЯ

Белгийците и германците започват да живеят под нова карантина от днес. Ограниченията в малкото кралство са крути, а в Германия - частични. 

В Белгия се затварят магазини, които не продават хранителни стоки, а също така фризьорските и козметичните салони. Не работят и фитнес залите, уточнява БНР. Затворени са също местата за молитви. Забраняват се посещения при приятели и близки, а извън къщи е позволен контакт само с един човек. Изключения се допускат само за самотно живеещите, които могат да се срещат с двама души. 

Работата от дома става задължителна, а когато това не е възможно, носенето на маска и проветряването са задължителни на работното място. Ваканцията на всички училища се удължава до 15 ноември, след което половината ученици от вторите и третите класове на гимназиите ще учат в училище, а останалите - дистанционно. От разстояние ще става и обучението в университетите до 1 декември - датата, на която мерките ще бъдат дискутирани, за да се реши дали карантината ще бъде удължена допълнително.

В Германия мерките засега са с хоризонт 30 ноември. Затвярят барове и ресторанти, но магазините продължават да работят, ако на 10 квадратни метра има не повече от един човек. Планира се затваряне на културните и развлекателните обекти, на козметични салони и студиа за татуировки, но фризьорските салони продължат да работят при строги хигиенни условия. Предвижда се училищата и детските градини също да останат отворени.

Междувременно институтът  DIW изчисли колко ще струва това на германската икономика - 19.8 млрд. евро. Най-силно засегнати са гастрономическият и хотелиерският бранш. Те получават 5.8 млрд. евро дотации.  Загубата от 19.8 млрд. евро е 55 процента от обичайния стопански ръст за четиримесечие. 

Браншовете - спорт, култура и забавления, ще загубят 2.1 млрд. евро, търговията - 1.3 млрд. Индустрията ще трябва да отпише 5.2 млрд. евро. Голяма част от останалата сума отива за доставчици на корпоративни услуги, логистични компании и киноработници. Според изчисленията на DIW 591 000 души ще загубят работата си тази година и още 15 000 догодина. Ако вторият локдаун трае по-дълго, БВП ще спадне с 2 процентни пункта. 

По информация на медиите, федералното министерство на вътрешните работи е разработило концепция, според която при претоварване на интензивните отделения, болните от Ковид-19 ще бъдат разпределяни в клиники из цялата страната. Германия ще бъде разделена на пет големи региона, които ще си оказват подкрепа за транспортирането и приемането на пациенти с линейки и хеликоптери.

ИСПАНИЯ

Погребалните домове в Испания започнаха стачка поради недостиг на персонал. Профсъюзите казват, че са необходими повече служители, за да се предотврати забавянето на погребенията, което се наблюдаваше и по време на първата вълна на пандемията през март. Погребално бюро в Мадрид заяви пред агенция Франс прес, че се нуждае от още 15-20 служители, за да се справи с нарастването на смъртните случаи. През март погребенията се  осъществяваха с около седмица закъснение.
Испания е регистрирала над 1,1 милиона случая и 35 800 смъртни случая от началото на пандемията, според данни от университета "Джон Хопкинс".

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Вторият локдаун във Великобритания може да продължи повече от месец, предупреди министърът по въпросите на кабинета Майкъл Гоув. "С този злокачествен вирус и със способността му да се разпространява толкова бързо, би било глупаво да се предскаже с абсолютна сигурност какво ще се случи след четири седмици", каза  Гоув пред Sky News. "Ще преразгледаме ситуацията пак на 2-ри декември, но ние винаги се движим според това, което показват данните“. Страната последва Германия, Австрия и Франция, които тази седмица обявиха нови ограничения. Нарастват опасенията, че новите мерки, наложени в Европа, могат да продължат дори след Коледа.

ЧЕХИЯ

Държавата съобщи, че 7 370 души са били хоспитализирани в неделя с лабораторно потвърдени инфекции, при 7 673 в събота. Броят на пациентите в тежко състояние, причинено от коронавирус, обаче остава приблизително същия в сравнение със събота - над 1150 души. Ще отнеме още няколко дни, за да се види дали тенденцията към намаляване на новозаразени се задържа.
Миналата седмица Чехия показа втория най-бърз процент на заразяване на 100 000 жители, според данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Още по темата