Quantcast
Непал не призна изкачване на Еверест заради развято украинско знаме | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Непал не призна изкачване на Еверест заради развято украинско знаме

Руска алпинистка протестира срещу войната от покрива на света
14 367
 Катя Липка

Непал отказа да признае изкачването на Еверест на руска алпинистка, след като тя развя от върха украинското знаме. Катя Липка се снима и със знаме "Свобода за Навални". Двете прояви предизвикаха трескава дейност у правителството и парламента на хималайската държавичка, съобщиха "Еверест Кроникъл" и "Аутсайд".

Катя Липка достигна най-високия връх на планетата на 24 май и стана световна новина, след като развя украинското знаме и пусна снимката в "Инстаграм" с дълъг пост срещу нахлуването на родината й в Украйна.

Непалските власти сега съобщиха, че я отписват от официалния регистър на качилите върха, защото Липка не е поискала предварително одобрение от местните власти да вее украинското знаме. Нямала разрешение и за "Свобода за Навални".

Говорител на непалското министерство на туризма обяснява пред "Аутсайд", че намират тези действия за "политическа провокация". Не можем да толерираме подобни акции, казва Суря Прасад Упадая, директор на службата, която сертифицира изкачванията на Еверест.

Непал изисква всеки алпинист да обяви предварително какво смята да носи на върха. Алпинистите, разбира се, имат право да развяват знамена от Еверест, но трябва да заявят какъв тип и размер е знамето, обяснява Упадая. Целта е да не се превръща Еверест в място за политически дебати, допълва той. "Става дума за изключително чувствителен геополитически въпрос", твърди служителят.

Акцията на Липка направи фурор и в непалския парламент, където първо предизвика възмущение от депутати на комунистическата партия. "Правителството не бива да превръща нашата страна в арена за игри на чужденци. Ние сме далеч над алчността за власт", казва депутатът Гокул Прасад Баскота. Друг депутат определи допуснатия протест като "срамен пример за сбърканата външна политика на правителството".

Липка не е единствената оставена без сертификат тази година. Непалските власти не дадоха документ и мексикански катерач, който свири на електрическо пиано на върха. И той пропуснал да поиска разрешение да вдигне инструмента дотам.

Ключови думи:

Еверест, Русия, Украйна

Още

Въпреки пропутинския саботаж парламентът одобри военна помощ за Киев

09.12.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

2965
Путин с шампанско в ръка: Не ние първи започнахме!

09.12.2022

Обновена

6150
Образованието ще ни спаси от пропагандата на Путин