Quantcast

Медия без
политическа реклама

В най-големия завод за iPhone в Китай се стигна до сблъсъци

23 Ноем. 2022

Протести в китайската Foxconn, която сглобява iPhone

Posted by NewsNet BG on Thursday, November 24, 2022

Тайванският технологичен гигант "Фокскон" потвърди днес съобщенията за насилие в най-големия завод за производство на айфони в Чжънчжоу, Централен Китай, предаде Франс прес. Групата, която сглобява електронни устройства за много международни марки, включително "Епъл", изтъква също в комюнике, че работниците са се оплакали от заплатите и условията за работа в завода, но отрича да е настанявала новоприети на работа заедно с персонал, заразен с КОВИД-19, съобщи БТА. 

Един от най-големите доставчици на Apple Foxconn се бори с грандиозни прекъсвания на работния процес в най-голямата си фабрика за iPhone в Китай, тъй като разтревожени служители бягат от работните си места заради ковид ограниченията във фабриката, пише Си Ен

Строгите и уморителни ограничения, наложени от Китай за спиране на разпространението на COVID-19, предизвикаха гневни изблици, довели до сблъсъци на граждани със служители на правоприлагащите органи.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват работници в завод за производство на iPhone в китайския град Джънджоу, столица на източната централна китайска провинция Хенан, които искат "права", докато влизат в сблъсъци с полицаи и здравни работници, облечени в предпазни костюми.

Гневът, прераснал във физическа конфронтация, идва след седмици на строги ковид ограничения, тъй като в Китай се наблюдава рязко увеличение на случаите на коронавирус. Китайските здравни власти предупредиха да не се допуска "каквото и да е отслабване в превенцията и контрола на епидемиите".

"Китай е изправен пред сериозна и сложна ситуация, свързана с COVID-19, с по-широко разпространение и повече вериги на предаване на вируса", заяви във вторник Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия.

Макар че политиката на Пекин за "нулев ковид" ограничи разпространението на смъртоносната инфекция, спасявайки живота на хората, тя предизвика и остри критики, тъй като законът налага блокиране на кварталите, не позволява на хората да излизат от домовете си без основателна причина и изисква от тях да преминат през няколко теста за ежедневните си занимания.

Анализаторите смятат, че стриктното отношение към пандемията се е отразило негативно на втората по големина икономика в света.

При последната конфронтация протестиращите, за които се твърди, че са новоназначени служители, се оплакаха от "карантина без храна", а според съобщенията работодателят им не е изпълнил всички обещания.

Видеоклиповете, споделени от влиятелен потребител на социалните мрежи, показват здравни работници, облечени в предпазни костюми, и служители на най-голямата фабрика за iPhone в света - Foxconn, които се изправят лице в лице, крещят и дори удрят по кабините за изследване за Ковид. 

В днешното си изявление комисията по здравеопазване съобщи, че в страната са регистрирани 2719 нови случая на потвърдени инфекции, включително 2641 местни случая. Повечето от тях са в югоизточната провинция Гуандун, съобщи БГНЕС. 

От първите дни на пандемията през декември 2019 г. страната е съобщила за 293 506 потвърдени случая.

 

Ключови думи:

Китай, Foxconn, COVID-19, размирици

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?