Quantcast

Медия без
политическа реклама

Литва построи 500 км ограда по границата си с Беларус

30 Авг. 2022
BGNES/EPA
Оградата между Беларус и Литва се разпростира на около 550 километра.

Литва построи ограда по границата си с Беларус. "Във всички участъци работата е завършена на 100 процента", обяви пред журналисти литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, предае БТА.

Оградата е висока четири метра с бодлива тел отгоре. Тя се разпростира на около 550 километра от 700-километровата граница на Литва с Беларус. Останалата част от границата минава през блата, езера и реки. Поради тази причина е "технически невъзможно" там да бъде издигната физическа бариера, обясни Шимоните.

Притокът на нелегални имигранти в Литва се увеличи значително тази година, отбелязва АФП. Около 4200 души, предимно от Близкия изток и Африка, успяха да влязат в страната от Беларус.

Западът обвинява режима в Минск, че насочва умишлено мигрантите към съседни държави от Европейския съюз в "хибридна атака", която провежда заедно със своя съюзник Русия. Беларус отрича.

Литва следва политика на недопускане на нелегални мигранти на своя територия, заради която си навлича обвинения в незаконни връщания. Литовската министър-председателка обаче даде да се разбере, че ще продължи да прилага тази спорна тактика, и търси начини да го направи без да обявява извънредно положение, макар да призна, че това би било предизвикателство от гледна точка на международното право.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?