Медия без
политическа реклама

Коментар на Сергей Лавров за Хитлер вбеси Израел

Италианският премиер също разкритикува думите на руския външен министър

03 Май 2022Обновена
Сергей Лавров
Сергей Лавров

Коментар на руския външен министър Сергей Лавров, че Хитлер е имал еврейски корени, предизвика остра реакция от страна Израел. 

Лавров направи това изказване в интервю за италианския канал Rete 4, след като бе попитан как Русия може да твърди, че трябва да "денацифицира" Украйна, след като президентът на страната Володимир Зеленски е евреин. "Когато казват "Каква нацификация е това, след като ние сме евреи", аз мисля, че Хитлер също има еврейски корени, така че това не означава нищо", каза Лавров. И добави: "От дълго време чуваме мъдрите евреи да казват, че най-големите антисемити са самите евреи".

Израел реагира веднага и определи думите на руския външен министър като антисемитски и опасни. Израелският външен министър Яир Лапид каза, че руският посланик ще бъде извикан за "тежък разговор". "Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", каза Лапид пред новинарския уебсайт на YNet.

Засега няма коментар от руското посолство.

Израелският премиер Нафтали Бенет също коментира: „Такива лъжи имат за цел да обвинят самите евреи за най-ужасните престъпления в историята и по този начин да освободят потисниците на евреите от тяхната отговорност."

Израел многократно изрази подкрепа за Украйна, но същевременно е предпазлив от обтягане на отношенията с Русия, която играе определяща роля в конфликта в съседна Сирия, припомнят наблюдатели. Тел Авив първоначално избягваше директната критика към Москва и не наложи официални санкции срещу руските олигарси.

Израел, където има голямо руско население, се опитваше да действа и като посредник между Русия и Украйна. Правителството на Израел бе критикувано, че не е заело достатъчно твърда линия по отношение на руския президент Владимир Путин.

Миналия месец Лапид обвини Русия в извършване на военни престъпления в Украйна, а Израел се съгласи да достави каски и жилетки на украинските спасителни служби, сигнализирайки за промяна в позицията си за предоставяне на такова оборудване.

Коментарите на Лавров бяха определени от наблюдатели като тест за отношенията на Израел и Русия.

Премиерът на Италия Марио Драги също разкритикува руския външен министър Сергей Лавров заради думите му за Хитлер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нашата страна позволява свободното изказване на мнението, дори и ако то е явно невярно и погрешно. Смятам, че онова, което заяви министър Лавров, е погрешно. А що се касае до упоменаването на Хитлер и на факта, че той е бил евреин, това е наистина непристойно", каза Драги.

В интервюто Лавров изложи позицията на Русия относно случващото се в Украйна. А в Италия най-голям отзвук имаха думите му, че на него му е странно да види как Рим се е оказал в първите редици на онези, които не само приемат антируски санкции, но и всячески излизат с инициативи по този въпрос, посочва ТАСС.