Quantcast
Изтребител F-16 на гръцките ВВС се разби на Пелопонес | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Изтребител F-16 на гръцките ВВС се разби на Пелопонес

Пилотът е успял да катапултира и е в добро състояние
2 805
 Архив ЕПА/БГНЕС

Изтребител F-16 на гръцките военновъздушни сили се разби днес при излитане от авиобаза "Андравида" в северозападната част на полуостров Пелопонес, пилотът е катапултирал и състоянието му е добро. Това съобщи гръцкият телевизионен канал ERT1, цитиран от БГНЕС. Според него катастрофата е станала по време на излитане в рамките на тренировъчен полет в близост до базата в Андравида, където е разположено 117-о авиационно крило на гръцките ВВС.

Причината за катастрофата на едноместния изтребител все още не е известна. Командването е разпоредило разследване на инцидента.

Само ден по-рано се разби и супермодерен и много скъп изтребител F-35 от британски самолетоносач. Инцидентът стана  в Средиземно море. И в този случай пилотът се спаси след успешно катапултиране. 

Инцидентът се случи при при рутинна операция над международни води. Все още не е обявена каквато и да е конкретна причина, която да е довела до катастрофата. Не се смята, че са замесени враждебни действия. Разследването вероятно ще се съсредоточи върху потенциална техническа или човешка грешка.

Още

Гръцки търговци се оплакаха от нелегален внос на наши стоки

21.05.2022

2711
Омикрон, преодоляващ ваксините, е открит в Гърция

20.05.2022

3426
И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

17.05.2022

5893