Quantcast
ЕП отново поиска да изслуша българските власти за корупцията у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕП отново поиска да изслуша българските власти за корупцията у нас

Прокуратурата: Няма нужда от прокурор, който да разследва шефа на държавното обвинение
2 951
 ЕПА/ БГНЕС

Българските власти отново са поканени на заседание на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент, след като през август премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да се явят пред евродепутатите, а вместо това ипратиха външния министър Екатерина Захариева и настоящия министър на правосъдието Десислава Ахладова.

"Поканили сме същите хора, които са се явили на изслушването на 28 август. Тъй като премиерът се скри тогава - на 28 август и на това изслушване изпрати госпожа Захариева - сега поканата е отправена към госпожа Захариева", обясни евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева пред БНР. По нейни думи Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона не е доволно от получените през август писмените отговори от правителството и държавното обвинение и отново иска изслушване, което ще се състои на 17 декември.

Йончева уточни, че темите, които ще бъдат дебатирани вдругиден, са свързани с върховенството на закона в България и разделението на властите.

Сериозни критики бяха отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в страната. Това обяви пред БНР журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, който участва в заседанието. "По мое мнен

СТАНОВИЩЕ

Междувременно прокуратурата депозира в Народното събрание изцяло отрицателно становище по законопроекта на ГЕРБ и Обединени патриоти за промени в НПК, които целят създаването на нова длъжност на прокурор, чието основно задължение ще бъде да раследва главния прокурор. Според държавното обвинение липсва каквато и да е необходимост от подобна фигура, тъй като в закона и конституцията вече са предвидени механизми за разследване на обвинител №1.

Становището се позовава на решение на Конституционния съд от 23 юли, което казва, че всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият шеф на държавното обвинение е заподозрян в престъпление. 

„Всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на обществено положение /чл.6 от КРБ/. Този принцип сам по себе си създава невъзможност от възползване на главния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали граждани на РБ. При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая“, пише още в становището на прокуратурата.

Трябва обаче да се отбележи, че главният прокурор разполага с редица инструменти, с които да упражнява власт над долустоящите прокурори, включително тези, които го разследват. Той има правомощията да командирова всеки един обвинител, както и да дава методически указания и упражнява надзор за законност върху ръководителите на прокуратурите. Освен това има силно влияние в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която в крайна сметка кадрува в прокуратурата. 

Още

Радев: Ако искам президентска република, сам ще го заявя

27.01.2023

670
На финала на НС започва битка кой ще разследва главния прокурор

27.01.2023

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

750
Апелативният прокурор на Варна попълни квотата във ВСС

10.07.2022

Обновена

4838