Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Експрес" осмя международния престиж на Боса на България

Френското списание представя гротескния образ в чужбина на Бойко Борисов

08 Апр. 2021
Експрес

Със статия, която звучи като политическа сатира, влиятелното френско седмично списание "Експрес" представя на своята аудитория какво представлява отиващият си български министър-председател Бойко Борисов, определен в заглавието като "боса (кръстника) на България". "Гледайки видеоклиповете му във фейсбук, той е подходящ повече за строителен предприемач, отколкото за лидер на държава-членка на Европейския съюз. Почти всеки ден Бойко Борисов с физика на колос и глава нула номер организира посещения на много строителни площадки по магистрали, тунели и мостове в България, на която е министър-председател от десетилетие”, започва очеркът на журналиста Клеман Дание. 

„Ежедневните протести и редуващите се скандали през последните месеци в крайна сметка не вразумиха този 61-годишен бивш пожарникар, оглавявал охранителна фирма през 90-те години и смятан за ключов камък на мафията в страната – България е най-зле класираната държава в ЕС от антикорупционната неправителствена организация "Международна прозрачност", пише авторът. По-нататък той разказва за снимките от спалнята на Борисов с пачките от 500 евро в чекмеджето на нощното му шкафче и коментира: "Противно на това, което би последвало в повечето европейски страни, случаят не е дал основание за разследване за пране на пари." В статията е цитирана социоложката Боряна Димитрова, която казва: "Главната прокуратура, която е наследство от комунизма, остава до голяма степен свързана с изпълнителната власт. В България няма разделение на властите."

Това дава повод на журналиста да се заинтересува от начина, по който се харчат в България европейските фондове. Той се обръща за коментар към евродепутатката Елена Йончева, която казва: "Разходите (за строителните работи) са изкуствено раздути и служат за измами. Пътищата често трябва да се ремонтират, тъй като се използват материали с лошо качество вместо планираните". Добавен е и коментар от политолога Евгени Дайнов: „Борисов наложи феодалната бандитска структура, на която е шеф, със своите подчинени наоколо и местни лидери, от които някои са с криминално минало“. Статията обръща внимание върху растящото възмущение на евродепутати и неправителствени организации от "системното присвояване на европейски субсидии - манна небесна, която е неделима от годините на Борисов".

"Това са тежки обвинения", пише авторът и цитира бившия министър на финансите Симеон Дянков в първото правителство на Борисов, който казва пред "Файнаншъл таймс": "Тези европейски фондове засилиха корупцията и процеса на завладяване на държавата". Клеман Дание констатира, че "в новата европейска прокуратура още не знаят какво предизвикателство представлява контролирането отблизо в Брюксел на субсидиите, отпускани на бившата комунистическа република. И особено като се има предвид, че тя трябва да получи допълнително 6 млрд. евро по плана за възстановяване."

Статията изразява съжаление, че "Европейският съвет удостоява с царско спокойствие Бойко Борисов въпреки тези бъркотии". "Каква е причината?", пита авторът - "Българският лидер винаги хармонизира позицията си с германската канцлерка Ангела Меркел и ЕНП, групата на десницата, към която принадлежи неговата партия ГЕРБ. А когато му изнася, се прави на искрено наивен пред своите партньори - "Казвам им, че не говоря добре английски и слабо ги разбирам. Така им го слагам дълбоко на тези чужденци, на тези премиер министри" - цитира журналистът известния звукозапис с глас като на Борисов. След което прави заключение: "Един мафиотски бос не би могъл да го каже по-добре".

Още по темата