Медия без
политическа реклама

Държавите взеха да крадат маски една от друга

Все повече страни прилагат нечестни търговски практики, за да си набавят предпазни средства

04 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Производителите на предпазни маски едва смогват да отговорят на многобройните поръчки.

Държавите са като хората - в криза им проличава колко ценят морала. Френският печат съобщи за грозна сцена, разиграла се на китайско летище. Самолет с медицински маски и други предпазни материали бил подготвен за излитане към Франция, когато американци се явили на летището, платили стоката кеш и пренасочили самолета за САЩ.

За инцидента разказа председателят на региона Прованс-Алп-Кот д'Азюр (Югоизточна Франция) Рено Мюзелие. Според него американците преоткупили маските в последната минута преди да отпътуват от Китай. "Напрежението там е страхотно, измамите са многобройни и разнообразни", казва той.

“Какво става, война на маските ли?,” пита вестник "Фигаро". В разгара на кризата с коронавируса държави от цял свят се обръщат към Китай, който е главен производител. Премиерът Едуар Филип каза, че Франция е поръчала миналата седмица 250 милиона маски от Китай. Но доставките са трудни, защото терминалите са претоварени. Местните ръководители търсят и преки контакти с китайски доставчици, за да набавят милиони маски за своя регион. Те са изложени на много търговски рискове, защото офшорни фирми и банки с екзотични имена предлагат услугите си, а в конкурентната надпревара няма време за внимателна проверка кой какъв е. Затова плащат поръчаната стока на три части, като последната е след пристигането й.

Американците постъпват по друг начин, пише вестник "Либерасион. Те плащат двойно и тройно в кеш готовата за експедиране продукция и я измъкват под носа на заявителите. "Черешката на тортта е една държава, която плаща на пистата в троен размер приготвената за отпътуване стока", оплака се пред телевизия BFM TV Рено Мюзелие. Думите му бяха потвърдени пред Радио Монте Карло  (RMC ) от председателя на региона Гранд Ест Жан Ротнер: "Това, което става с американците, е твърде ужасяващо. Те имат капацитета да преоткупуват цели каргодоставки, като плащат кеш". Съединените щати, които вече са най-силно поразената държава от пандемията, търсят поне два-три милиарда маски.

Десет дни по-рано италианският вестник "Република" съобщи че Полша и  Чехия са "прибрали" медицинска помощ за Италия. Те са спрели медицинско оборудване от Китай предназначено като дарение. Камиони с маски и различно медицинско оборудване са били спрени и конфискувани от властите в двете страни. В единия камион е имало 680 000 маски и респиратори.

Италианското издание информира, че чешките медии са публикували снимки, на които ясно се виждат китайското и италианското знаме. "Конфискуваното" оборудване е било раздадено в чешките болници.

"Очевидно става въпрос за грешка. Една "малка част" от товара е била хуманитарна пратка за Италия" написа в “Туитър” чешкият министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Външният министър Томас Петричек също призна за “грешката" и съобщи, че се търсят начини за компенсиране на Италия с маски. В Полша пък задържали 23 000 маски, предназначени за Италия.

За властите в Рим "става въпрос за сериозен и напълно абсурден случай".

Още по темата