Quantcast
"Дивангейт" се пренесе от Анкара в Брюксел | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Дивангейт" се пренесе от Анкара в Брюксел

Поднови се старият спор кой вдига телефона, когато чужд държавник търси ЕС
7 157
 Пресслужба на ЕС/ЕЮ Обзървър
Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е отпратена настрани, докато Реджеп Едоган и Шарл Мишел си говорят като мъже едиин до друг. За баланс турският външен министър Мевлют Чавушоглу (вдясно) е изравнен по диван (ранг) с Фон дер Лайен.

Протоколният скандал от срещата на високо равнище ЕС-Турция се пренесе от Анкара в Брюксел. Липсващият стол за председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел седеше наравно с турския президент Реджеп Ердоган, предизвика въпроси не само за отношението на Турция към жените, но и за старшинството на институциите в ЕС. Кой стои начело на организацията и към какви рангове се приравняват нейните ръководители?

Скандалът получи популярното название "Дивангейт", защото Фон дер Лайен бе пратена във вторник да седи на страничен диван като по-нископоставена от Шарл Мишел според турския протокол. Тя успя да каже само едно смаяно "хъм", но се въздържа да направи забележка на домакина в президентския дворец. Това пък повдигна въпроса защо Шарл Мишел не е реагирал, след като е знаел, че не само той, а двамата заедно представляват ЕС, и че Фон дер Лайен не му е придружителка. Вместо да възрази, той седна невъзмутимо и остави Фон дер Лайен да стърчи права и да си търси подходящо място.

Извън липсата на кавалерство от двамата мъже се породи и напрежение между европейските институции. Говорител на Еврокомисията посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор, предаде базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg. “Председателят на комисията беше явно изненадана“, заяви Ерик Мамер, като настоя, че Фон дер Лайен е трябвало да бъде третирана “точно по същия начин“ като Шарл Мишел. “Тя смята, че тези въпроси са важни и трябва да бъдат разгледани по подходящ начин”, каза Мамер. Според него Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. "Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола", добави говорителят.

В резултат на скандала обаче малцина обръщат внимание на съдържанието на разговорите и фокусират коментарите си върху протокола 

“Срамно”, написа испанската евродепутатка Ираче Гарсия, която е лидер на групата на социалистите и демократите.

Нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд попита защо Мишел е мълчал, докато колежката му е стояла права.

В Договора за ЕС европейските институции са изброени по ред, който поставя Еврокомисията след Европейския съвет. Въпреки това техните ръководители, когато са били мъже, са седели едновременно и наравно при други срещи с Ердоган. Това се вижда от много снимки и води до подозрение дали инцидентът не е бил предизвикан съзнателно от Турция, за да породи съперничество между висшите институции на съюза. Анкара се чувства унизена, след като ЕС замрази преговорите за членство с нея и я подложи на остри критики за неспазване на човешките права, и по-специално на правата на жените. 

Шарл Мишел се защити снощи в социалната мрежа Фейсбук, като написа, че инцидентът не е негова грешка и няма за какво да се извинява. "Създаде се впечатление, че съм бил нечувствителен към тази ситуация. Няма нищо по-далеч от истината и от моите дълбоки чувства", заяви той. Според него "стриктното интерпретиране от турските служби на протоколните правила" е "произвело смущаваща ситуация".

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер (Германия) заяви, че посещението в Анкара на двамата европейски ръководители е трябвало да покаже "единството на ЕС по отношение на Турция". "За жалост то стана символ на разединение, след като Мишел и Фон дер Лайен не успяха да застанат един до друг, когато трябваше". 

"Протоколът не е "само протокол", а е политика", заяви ръководителят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер, цитиран от електронното издание "Политико"Той добави, че дипломатите учат това още като аташета в началото на кариерата си.

Бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер се опита да потуши огъня, като заяви, че на него "също му се е налагало да седи на дивана", при международни срещи с участието и на председателя на Европейския съвет. "От протоколна гледна точна председателят на Европейския съвет е №1", каза той. Но по времето на Юнкер вероятно никой не е забелязвал разлики в статута на двамата, отбеляза "Политико".

ОТ ТУРЦИЯ: "Точка!"

Турция обвини Европейския съюз за конфузната ситуация.

"Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция," заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

 

Още

Ердоган очаква повече от ДПС на изборите в България

06.06.2021

Обновена

5485
Срещата Байдън - Ердоган ще промени настроенията между Турция и САЩ

27.05.2021

2060
Урсула фон дер Лайен за Дивангейт: Случи се, защото съм жена

26.04.2021

3616