Quantcast
България катастрофира в челен сблъсък с пакета "Мобилност" | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България катастрофира в челен сблъсък с пакета "Мобилност"

Кризата с коронавируса ще ни стори съвсем лека в сравнение с гласуваните от Европейския парламент правила за превозвачите, заявиха от бранша
Обновена
5 991
 БГНЕС

Провали се последният опит на България да блокира в Европарламента окончателното приемане на пакета "Мобилност", който урежда правата и задълженията на превозвачите. С голямо мнозинство бяха отхвърлени и трите инициативи, които имаха за цел да попречат на новото европейско законодателство в сферата на транспорта и да осигурят по-благоприятна регулация за дейността на българските превозвачи.

Първата инициатива, която имаше за цел да отмени позицията на Съвета на ЕС за командироването на шофьори, бе отхвърлена с 469 срещу 218 гласа при  7 въздържали се. Втората, противопоставяща се на позицията на Съвета на ЕС за времето на шофиране, събра 524 гласа "против", 162 гласа "за" и 9 "въздържали се. Третата, предназначена да блокира позицията на Съвета на ЕС относно каботажа (правото на чужди превозвачи да извършват вътрешни превози в друга държава), бе отхвърлена с 513 гласа срещу 174 подкрепили я и 8 въздържали се.

Отделно внесените близо 60 поправки към основните текстове бяха отхвърлени до една. Тяхната цел бе да забавят процедурата, но светкавичното им отхвървяне с голямо мнозинство, показа, че са били безсмислени.

На България не остава друг ход, освен да продължи битката си в Съда на ЕС координирано с още 8 източноевропейски държави, заявиха българските евродепутати. Литва и Полша вече заявиха намерение да оспорят пакета "Мобилност". Министърът на транспорта Росен Желязков също увери, че България подготвя дело пред Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност".  Към делото са поканени да участват още Румъния, Унгария, Латвия, Малта, Кипър и Естония.

Според прессъобщението на Европейския парламент новото законодателство в сфера на автомобилния транспорт "ще даде яснота за командироването на шофьорите, ще подобри работните условия за тях и ще помогне за борбата с незаконните практики".

Позицията на българската държава и на българския транспортен сектор обаче е, че пакетът "Мобилност" въвежда тежки рестрикции и непропорционални мерки, които ще намалят конкурентоспособността на превозвачите от страните от периферията на ЕС, каквато е България. Това ще ги изтласка от бизнеса, като в него ще останат да оперират единствено компании от ядрото на Евросъюза.

Връщането на камионите на мястото на регистрация на всеки осем седмици и връщането на шофьорите по домовете им на всеки четири седмици - това са мерките, които най-тежко ще засегнат българските превозвачи. Освен това за почивката на шофьорите не може да бъде ползвана в кабината, както досега. А за справяне с проблема с т. нар. фирми "пощенски кутии", транспортните фирми ще трябва да докажат, че извършват значителна част от дейностите си в държавата на регистрация.

"Ще се борим докрай с този непропорционален и дискриминационен пакет", заяви пред БНР Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи. 

„Пакетът "Мобилност" раздели Европейския съюз по географски признак. Интересно ми е да разбера как са гласували "Зелените" и как връщането на камионите и водачите в страната по установяване на всеки четири седмици ще направи икономиката на ЕС по-зелена, по-ефикасна, по-здравословна", коментира Арабаджиев.

Според него е спорна тезата, че пакетът "Мобилност" ще подобри условията за работа на водачите на камиони. „Ако български шофьор е в българска фирма, задължително трябва да се върне в България, но ако е в немска - тогава трябва да се върне в България или в Германия. С какво се подобрява животът на този шофьор, когато не му се дава възможност да се прибере до дома или да отиде където желае?! През цялото това време сме настоявали да има възможност за избор на водача, а не да му бъде наложено административно той да почива на точно определено място в точно определен момент“, заяви шефът на Съюза на международните превозвачи.

Българските евродепутати и транспортният сектор имат още една надежда за блокиране на пакета "Мобилност" освен Съда на ЕС - през есента се очаква оценка на въздействието от Европейската комисия във връзка с връщането на камионите. "Там може би ще има изненади, защото това изменение въобще не беше предвидено и не беше в инициативното предложение. То се появи в значително по-късен етап и за него не е правена оценка. Там очакваме по-благоприятно развитие. Освен това очакваме в съда да има възможност да се чуят юридическите и аргументи на двете страни, а не само политическите“, смята Арабаджиев.

"Мисля, че няма еколог с диплома, който да каже, че пътуването на 40% от камионите празни без цел, без заплати за шофьорите е полезно за околната среда. Надеждите са ми насочени към комисаря по транспорт, който освен че идва от Румъния, прави ми впечатление, че има познания, не се е дистанцирал от бранша, че слуша какво казват шофьорите, превозвачите и вижда какво се случва по границите", коментира евродепутатът Андрей Новаков.

Българсите евродепупати се оправдаха за неуспеха си да защитят българския интерес, като заявиха, че Еврокомисията сама се е отказала от първоначалното си предложение за пакета, тъй като в него не е било предвидено нито връщането на камионите, нито на водача.

Приетите правила ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици, отбеляза Европарламентът в прессъобщение. Правилата за командироването ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивка, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилагат 20 дни след публикуването на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара.

"Кризата с коронавируса се отразява много тежко на бранша и много фирми значително са намалили обемите на работа, но на фона на днешното гласуване на пакета "Мобилност" ми се струва, че Covid-кризата ще ни се стори съвсем лека“, допълни изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи.

Ключови думи:

пакет, Европарламент
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България трябва незабавно да спре продажбата на паспорти

22.10.2020

1532 20
За единия черен хайвер се борим
В ЕП: "Нашите пари са като кръв за тези вампири в България"

01.10.2020

36141 27

Коментари

дрибъл

 

 

 

                      А колко много ни ''уважаваха '', какъв ''авторитет'' имахме , как ни тупаха фамилиарно по раменете , гърба а и на други места и ни позволяваха да си играем на политици . Накрая със шут ни показаха точно къде ни е мястото - там до кварталните казани .Някой да е очаквал нещо друго ???

редник

С голямо мнозинство Европарламентът отхвърли всички предложения за блокиране на законодателния пакет

 

 И как да го разбираме това голямо мнозинство - не ни искат транспорта в Европа, не ни искат в Шенген, не ни искат в €зоната, но ни искат банките, магазините, телефоните, заводите, застраховките, тока, водата, земята...

Що така?

аман бе

Може би защото ние (не всички, де) им го .... таковахме в таковата с 200 км/ч?!

Solace

Тея май ги бяхме победили, имаше капитулация и т.н. Или един евродепутатин излъга, и продължава да лъже?

Гегата

Напляскахме руснаците, сега напляскахме и ЕС.

дрибъл

 

 

 

 

                               Или един евродепутатин излъга, и продължава да лъже?

 

 

                           И един пиян евродепутат пЪтрЕотин беше отворил една голяма уста . От целият им патриотизъм сал едни уста останаха , да лъжат и лапат .

редник

От няколко дни трудно се влиза в сайта, преди малко 15 минути нямаше достъп - някой знае ли защо?

Nickname186

България не е катастрофирала в челен сблъсък с пакета, а се е изгубила в превода!

Съвсем неслучайно в матрялчето няма данни за това как са гласували българските представители.

Абсолютно сигурен съм, че са гласували "против" поправките, или не са присъствали на гласуването.

Evasion

България катастрофира в челен сблъсък с пакета "Мобилност"

Пълна глупост! България въобще не е катастрофирала. Катастрофираха алчността, наглостта и егото на няколко големи играчи на пазара на транспортни услуги, които си мислеха, че вечно ще могат да печелят от лошите/евтини условия на труд и от ниските заплати, данъци и осигуровки в България, докато работят на общия европейски пазар. Ето им реалността - всяка далавера има край.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

Много тъпо заглавие.

Катастрофира политиката на чорбаджиите, които си мислят, че е ЕС е разграден двор. Нещо като държавата България, само че с по-широки граници. Както няма и граници за тяхната алчност: да получават евро-доходи, а да плащат по български стандарти на "командированите" работници.

То не бяха командировки, не беше чудо ... 

Доц.Трътлев

👍

PlaNed
снимка на PlaNed

България катастрофира в челен сблъсък с пакета "Мобилност"

Нима от България останаха само няколко дащни гърбави фирми? 

ПероВТ

Таковаха ни на 200 и не ни е за първи, нито за последен път. Печалбата от най-печелившите сектори на икономиката, не само бъдещата от ТИР транспорта , се изнася към  партньорите  - банки, търговия на едро и дребно, телекомуникации, електроразпределение, миннодобив... Яко се изнася, тъй като държавата не привлича инвеститори. Изключение, донякъде са газът и петролът, от които печели Москва.  Транспортните ни компании няма да имат избор, освен да се регистрират в Германия, например. И пак ще сме на минус откъм данъци. 2-та ни милиона емигранти помагат да отчитаме минимална безработица, но произведеното от тях, данъците и осигуровките пак са за партньорите. 1 милиард годишно, изпращани на роднини у нас, на пръв поглед са много, но всъщност са по 40-50 евро месечно на емигрант, повече от половината от които не пращат, защото няма на кого - отдавна са изтеглили децата и родителите.

дрибъл

 

 

 

                                  Пълна глупост! България въобще не е катастрофирала. Катастрофираха алчността, наглостта и егото на няколко големи играчи на пазара на транспортни услуги, които си мислеха, че вечно ще могат да печелят от лошите/евтини условия на труд и от ниските заплати, данъци и осигуровки в България,

 

                     Evasion , ти чувал ли си за макар и един български шофьор закаран насила да работи в Европа ? Не !!! Отиват сами защото условията в майка България са поне 20 пъти по лоши и точно това ги принуждава да ходят в Европа.  Ама за тук не рИвете и сега когато сигурно ще се завърнат няколко хиляди шофьори , няма лошо да бъдат хвърлени в зъбите на тукашните изедници които веднага ще им излязат с лафа : ''Почвай при тези условия щото за твоето място чакат 20.'' До тук ще свърши твоето правдолюбие и човеколюбие.

Evasion

Ми нищо не разбрах от въпроса, но разбрах какъв ми е отговора...

Иначе не само съм чувал, но и имам приятели, които по своя воля отидоха в Испания, Англия, Германия и работят там като шофьори. Работят за местни работодатели. В България нещо не им хареса за 2000-2500  лева на месец да си виждат семейството веднъж на 40-50 дни. На жените и децата им пък хич...

Ако имаш да питаш нещо друго, постарай се да не си отговаряш сам...

редник

А защо се допусна разграбването на СО "МАТ"?

 

 Какво представлява в цифри това уникално в световен мащаб обединение?

– Над 4 800 автокомпозиции, доставени от водещи европейски автомобилни фирми („Мерцедес“, „Волво“, „Ивеко“, „Рено“ – за автомобили, и „Кесборер“, „Фрюоф“, „Шмитц“ – за полуремаркета), отговарящи на последните постижения на автомобилната техника през тези години; През 80-те години на ХХ в. автомобилният парк достига 4254 автомобила.  
– 600 автокомпозиции плюс 800 души персонал, работещи извън страната;
– 4 елитни речни и 4 морски кораби за извършване на комбинирани Ro-Ro превози по р. Дунав и море;
– 6 експлоатационни предприятия (Горубляне и „Х. Димитър“ – София, ЕП – Русе, ЕП – Бургас, ЕП – Пазарджик, ЕП – Видин) помарково специализирани;
– 3 промишлени предприятия за ремонт на възли и агрегати, за регенерат на гуми и производство на полуремаркета и за производство на поп нитове;
– зад граница е изградена стройна производствено-експлоатационна и управленска подсистема с 9 смесени фирми, създадени са десетки сервизи и бюра, 10 общежития с над 1000 легла, почивни станции, управленски и други звена;
– 17 транспортно-технологични линии от различен характер, в това число комбинирани с участието на чужди превозвачи.
Разходите по развитието си, включително строителство и закупуване на основни средства (автомобили, кораби, машини и съоръжения и др.), СО „МАТ” обезпечава самостоятелно със собствени левови и валутни средства. Съотношението 90 към 10 между активните и пасивните фондове в полза на активните е едно несрещано явление в този вид транспорт.

 

За възхода и унищожението:

 

https://www.periscop.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%82/

 

аиг3

 

.

аиг3

Българи пак ще продължат да са шофьори на запад. Пак няма да си виждат семействата с месеци. Просто няма да го правят за български фирми. И преди по-отворените се преместиха в Германия и Британия и си джидкат вътрешни курсове . А семействата си виждат по време на отпуската. С тази разлика, че няма да се плащат осигуровки и декларират данъци в България.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

С тази разлика, че няма да се плащат осигуровки и декларират данъци в България.С тази разлика, че няма да се плащат осигуровки и декларират данъци в България.

Така е. Но пък шофьорите ще получават европейски заплати, след време и европейски пенсии. Ще си преместят семействата там, защото ще имат повече пари и ще живеят като бели хора. След време ще се върнат да си харчат пенсиите тук. Кръговрат- от едни джобове в други.

аиг3

Това с преместването на семействата...И сега уж може. Но нещо май не е много често срещано. С шофьорска заплата и на запад не можеш да издържаш цяло семейство. А и, който е искал вече работи навън. Сега ще.принудят и тези, които нямат желание или не са толкова пробивни. Така като цяло губи цялата ни икономика и сегашните пенсионери.Па докато дойде моментът да се връщат в България да си харчат пенсиите....

дрибъл

 

 

 

                             Ми нищо не разбрах от въпроса, но разбрах какъв ми е отговора...

 

                                 Колкото си разбрал толкоз си и обяснил . Но ще ти вляза в положение .  Над 2 милиона българи са напуснали странатаи повечето не са шофьори на ТИР-ове . Напуснали са си страната заради мизерията породена от зверската експлоатация ТУК .Но на теб ти стана мъчно само за тираджиите които също като всички други са преценили сами къде и при какви условия да работят. Ти пусна ли една сълза за българските селскостопански работници в Италия дето спят по двама на един м. кв. И на всичко отгоре и полицията ги бие . Но пакет "Селско стопанство'' няма нали ? И очите ти остават сухи...

Evasion

Колкото си разбрал толкоз си и обяснил . Но ще ти вляза в положение .  

дрибъл, щот си готин и аз ще ти вляза в положение... Т.нар. пакет "Мобилност" бе отделен от една друга директива - за командироването на работници. Целта на тази директива бе да приравни командированите на местните работници. Иначе казано, ако те командирова българска фирма да работиш в Холандия напр., то ти, като командирован работник да получаваш същите условия на труд като местните работници. Ако има българи, които работят някъде в селското стопанство из европейските държави, то има три варианта - или са наети от местна фирма, или са командировани от българска да свършат някаква работа. В тези два случая те са легални работници и се ползват с всички права и задължения на местните работници - условия на труд, ниво на минималното заплащане, осигуровки и т.н. Третият вариант е да работят без договор, какъвто е най-честия случай на българи, работещи в селското стопанство в чужбина. В този сличай няма как да пророня сълза, нито две, за хора, които умишлено са решили да са извън закона. Това носи печалба, но носи и рискове. Те са си ги поели - да се оправят.

дрибъл

 

 

 

 

                               Така е. Но пък шофьорите ще получават европейски заплати, след време и европейски пенсии. Ще си преместят

 

 

                           Ще !!!! Бъди сигурен , че когато предлагането превиши търсенето и заплатите ще бъдат коригирани .Филантропите и алтруистите отдавна са изчезнал вид .

Светозар

Шофьорите да вземат пример от кадърни млади хора, които са забогатели с ум и труд:

Делян Славчев Пеевски на 21 г. става член на НДСВ и като студент във 2 курс, спец. „Право" в Благоевград оглавява борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България;

Владислав Иванов Горанов на 21 г. става член на ДПС и като студент 2 курс в Свищов става директор на дирекция „Финансова политика“ към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа;

Иван Николаевич Портных (до 2011 г. руски гражданин, баща руснак) на 25 години става генерален мениджър на туристическия комплекс „Гранд хотел Варна“ (на Илия Павлов-Мултигруп) включващ няколко хотела в курорта „Св. св. Константин и Елена“;

Корнелия Петрова Нинова, млада дама от село Крушовица на 28 г., назначена от Иван Костов за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД, което тя приватизира по време на престъпната костовистка разбойническо-мениджърска приватизация.

Г-жа Нинова все още не е върнала на изстрадалия български народ всичко, което е ограбила от него като приватизатор. И продължава да го мародерства, като взема партийна субсидия от 8 лева, вмест 1 лев.😊😊

levent

👏👏👏

Slava
снимка на Slava

Шофьорите да вземат пример от кадърни млади хора

 

Защо пропусна другарката Импексова, поради некадърност или поради неудобство от постиженията ѝ в приватизацията.😂😂

ловkия

България въобще не е катастрофирала. Катастрофираха алчността, наглостта и егото на няколко големи играчи на пазара на транспортни услуги, които си мислеха, че вечно ще могат да печелят от лошите/евтини условия на труд и от ниските заплати, данъци и осигуровки в България, докато работят на общия европейски пазар. Ето им реалността - всяка далавера има край.

👌👍

Бург Гаски

Катастрофа гарантирана от калинките на ГЕРБ - безмозъчни, със самочувствие без покритие, но послушни, нахални,но в замяна на това - корумпирани!

Цялото им "управление" е низ от катастрофи - катастрофа след катастрофа, скандал след скандал. Направиха Парламента и парламентаризма за посмешище, демокрацията стана мутрокрация, но не със спортните уреди и приспособление от 90-те, а с ДАНС, ГДБОБ, Гешефтурата (която преди беше Цацаратура - " ... не се смей, ти си го избра!") и услужливите полумъртви коалиционни партньори!

Прочетете "Бирмански дни" на Оруел, там сегашната ситуация (по-скоро технология) е описана.

Какво ще правим? Трябва ли да ги държим все още на власт?

 

Грабвайте метлата - някой си изкряска

и паразити гадни изхвърлиха завчаска!

 

 

АлСал

Без малко да  повярвам, че пакета бил за правата на българските шофьори, както пишат някои тук.

Ако нашите шофьори бяха толкова недоволни, нямаше да чакат "пакета дебилност" да им "помогне".

Удар срещу 17% от нашия БВП.

Честита ви европа.

Влез или се регистрирай за да коментираш