Quantcast
Барбадос става най-новата република в света | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Барбадос става най-новата република в света

2 613
 БГНЕС
Премиерът на Барбадос Миа Мотли по време на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В полунощ Барбадос ще стане най-новата република в света и английската кралица вече няма да бъде държавен глава на островната държава. Бъкингамският дворец заяви, че уважава решението на Барбадос и ще се стреми да запази трайни приятелски отношения с нацията. Островът е бил британска колония повече от 200 години до 1834 г., а през 1966 г. извоюва независимостта си. Президент на Барбадос ще стане Сандра Мейсън, която беше избрана през октомври.

В качеството си на представител на кралица Елизабет II принц Чарлз отлетя за Барбадос по случай церемонията по отправяне на последни почести към британската монархия, която ще се състои днес на площада на националните герои. Въпреки това обаче Барбадос ще остане в Британската общност.

Премиерът Миа Мотли описа разделянето с английската корона като шанс за острова да се утвърди и да покаже по-голямо самочувствие. ''Време е да оставим напълно колониалното си минало'', каза тя. В интервю за Би Би Си  Мотли споделя, че премахването на аспектите на колониалното наследство не е "антагонистично или враждебно". Тя твърди, че уважава кралицата, но каза, че е дошло време за нов вид отношения с Обединеното кралство, в които двете страни ще останат близки партньори.

Ролята на кралица Елизабет II като държавен глава на Барбадос е до голяма степен символична, но символите имат значение на остова. По стените на правителствените сгради висят портрети на кралицата. Барбадос има болница на нейно име, а полицията, пощенските служители и служителите в затвора носят значка на униформата си с отличителни знаци на короната.

Още

Бдението на Елизабет II доведе до ''феномена на опашката''

18.09.2022

3818
Пхенян получи покана за погребението на Елизабет II, Москва - не

14.09.2022

Обновена

3941
Адел отказала да пее за платинения юбилей на кралицата

21.06.2022

2308