Quantcast

Медия без
политическа реклама

Албанците в РС Македония станали предатели чрез сговор с България

Според опозицията вписването на българите в конституцията ще сложи край на македонската идентичност

23 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Християн Мицкоски

"Ръководството на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) направи историческа грешка. На практика в стремежа си да защитят интересите на Албания те влязоха в коалиция с България и българите", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред местното издание "Вечер", цитирано от  БГНЕС. "Те предадоха интересите на македонския народ и на своите съграждани в Македония. По този начин те откриха една голяма рана в паметта ни и това няма да забравим".

Мицкоски обясни защо неговата партия е против вписването на българите в македонската конституция, макар че според официалната статистика техният брой е незначителен. "Няма да има промяна в Конституцията. Това е последната защита за македонската идентичност. Ако се стигне до промяна на Конституцията и бъде приета Преговорната рамка това ще означава край за македонската идентичност".

Съгласно Преговорната рамка за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС властите в Скопие трябва да впишат в конституцията на страната българите преди започването на истинските преговори.

Според Мицкоски сега ще има натиск върху депутатите от неговата формация, но и върху историческата комисия. "Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и онези, които не приемат френското предложение, са последните защитници на македонската идентичност... Ще има натиск от страна на Буяр Османи (външният министър на РСМ, който е от албански ппроизход - б.р.), както и от неговите сътрудници. Ще има натиск и върху комисията и тук не трябва да има никакво съмнение".

ДСИ е най-голямата албанска формация и участник в управляващата коалиция начело с премиера Димитър Ковачевски. 

ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Западът се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за асоциацията "Наше кино", публикувано на сайта на руското външно министерство, предаде БТА.

"Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в "инструмент" в антируската игра", каза той.

По думите му това е "същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни". Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни.

Лавров оцени положително решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне в състава си Църквата в Северна Македония.

"Оценявам това (възстановяването на ехаристийното общение между сръбската и македонската църква) единствено положително. Смятам, че това е разумно решение на СПЦ и на патриарх Порфирий", каза той в интервюто за асоциация "Наше кино".

Според министъра "това е достоен отговор на интригите, които плете Константинополският патриарх". "Той се опита завинаги да погребе всякакви отношения между другите православни църкви, преди всичко между сръбската и македонската", каза Лавров. "Този провокационен замисъл бе осуетен."

Ръководителят на руското външнополитическо ведомство нарече мъдро решението за възстановяването на евхаристийното общение между сръбската и македонската църква. "Това позволява да бъде възобновено евхаристийното общение с Руската православна църква, от което ние сме заинтересовани. Убеден съм, че това ще послужи за благото на православието", каза Лавров.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?