Quantcast
МОН обяви новости в матурата по български | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МОН обяви новости в матурата по български

Затворените въпроси ще са по-малко, а тези със свободен отговор - повече
8 183
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Верни отговори на всички въпроси с избираем отговор на матурата вече няма да са достатъчни за тройка

Промени в задължителния държавен-зрелостен изпит по български език и литература обяви днес министерството на образованието. На матурата, която т.г. е на 18 май, ще има по-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор. За първи път зрелостниците ще могат да избират между две отделни теми - за интерпретативно съчинение и за есе, предвиждат още новите изпитни варианти. По тях учениците трябва да покажат функционална грамотност, както и добри умения за създаване на текст, извличане и интерпретиране на информация.

Самите примерни задачи към учебно-изпитните-програми за матурите през 2021/22 г. бяха публикувани още през септември м.г. (Може да се видят тук.) Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. Както "Сега" писа, с избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с 8 по-малко от миналата година. 16 ще са задачите с кратък свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за създаване на текст в рамките на 4-5 изречения.

Въпросите ще са разпределени в първите две части на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще трябва да покажат знания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задачи.

За още 120 минути в третата част младежите ще трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. И досега те можеха да избират измежду двата жанра, но темата беше една. С промените те ще избират между две отделни теми. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Проверяващите учители ще следят за прецизното формулиране на теза и за нейното последователно и целенасочено аргументиране. Освен това ще се оценяват интерпретирането и разпознаването на елементите на художествения текст при писането на съчинение, разгръщането на всички аспекти на поставения проблем и отстояването на собствено мнение при есето. Традиционно учениците трябва да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните норми. "Критериите за оценяване на текста бяха предварително обсъдени с преподаватели по БЕЛ и дългогодишни оценители", казват от МОН.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Повишава се и прагът за тройка - изпитът се смята за издържан при минимум 30 т. Тоест, дори зрелостникът да отговори правилно на всички задачи с избираем отговор, това няма да му гарантира успешно представяне и диплома. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

 

 

 

Още

МОН пусна верните отговори от изпита по български в 7 клас

14.06.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3456
Матури 2022: 17% от зрелостниците са с двойка по български

08.06.2022

Обновена

11843
1/3 по-малко произведения ще има на матурата по български