Quantcast

Медия без
политическа реклама

8% от учениците влизат за първи път в класна стая

Над 32 000 деца ще се обучават в български училища зад граница

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Малко над 58 000 първокласници ще чуят за първи път училищния звънец

Въпреки пандемията 706 857 ученици се очаква да влязат днес в класните стаи - усмихнати и с цветя в ръце, но заредени с маски и дезинфектанти и при строги мерки за стъпаловидно влизане в училищните дворове, за да отбележат все пак присъствено и тържествено началото на новата учебна 2021/22 година. Малко над 58 000 първокласници пък ще усетят за първи път тръпката от първия училищен звънец. Празничен ще бъде утрешния 15-и септември и за над 32 000 ученици, учещи в 375 български училища в чужбина. Надеждите на всички са тази година обучението на живо да е по-дълго от дистанционните уроци заради актуализираните насоки на МОН, даващи предимство именно на локалния принцип. 

Според заповед на просветния министър тържества за 15-и септември ще има поне за 1-и, 5-и и 8-и клас. Те трябва да са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове, както и при спазване на задължителните и препоръчителните мерки от Насоките на МОН за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

 

Мерки, маски и дезинфектанти

Както вече стана ясно, учениците от 1-ви до 4-и клас няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. За сметка на това маските остават задължителни през целия ден и навсякъде в сградата на училищата за всички останали ученици - от 5-и до 12-и клас, както и за тези от началните класове, но само в междучасията и в общите пространства на училището. По физическо възпитание и спорт, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1.5 м между учениците и при редовно проветряване, носенето на маски няма да е задължително.

Сред задължителните мерки на МОН са още дезинфекцията и личната хигиена. Всекидневно преди началото и след приключване на смяната в училищата ще трябва да се почистват и дезинфекцират всички критични точки. При положителен случай тези дейности трябва да се увеличат от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час. За учениците трябва да има течен сапун, дезинфектанти, еднократни салфетки за подсушаване на ръцете или автоматичен сешоар за ръце, тоалетна хартия.

 

Превключване към онлайн уроци

Оптимизмът за по-дълго присъствено обучение тази година учители виждат в актуализираните Насоки на МОН, според които училищата няма да затварят задължително при навлизане на областта в тъмно червена зона, а само ако има изрична заповед за това от здравното министерство. Това ще позволи на училища, в които няма заболели от коронавирус, но се намират в области с висока заболяемост, каквито случаи имаше м.г., да продължат да си учат в клас. Към онлайн уроци ще се преминава, ако в училището има над 10% болни ученици или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен. Тогава директорът ще предлага на министъра на образованието преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. При ротация първи ще преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. Ако заболелите са разпръснати във всички класове, занятия от дистанция ще се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12-и клас, т.е. първи единадесетокласниците ще минат дистанционно, после 10-класниците и т.н. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация ще се включват и учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния етап с изключение обаче на 7-ми клас (другата промяна в сравнение с първоначалните насоки). Учениците от 7-ми клас и от начален етап (1-ви до 4-и клас) ще преминават в дистанционно обучение само в краен случай.  

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда, посочват от МОН. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г. От МОН са категорични, че при преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си, като училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Синдикати и директори обаче вече изразиха съмнения и заявиха, че в училищните бюджети няма пари за тази цел.

 

Тестове и ваксинация

По последни данни малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19. При учениците този процент е още по-нисък - едва около 2% са имунизираните. Едва 20 000 учители от близо 90 000 хиляди у нас пък са заявили, че искат да бъдат тествани за коронавирус преди учебната година. Предстои да видим как ще тръгне тестването при учениците - за ежеседмичното им тестване за COVID-19 в училище съгласие трябва да дадат поне 90% от родителите в дадено училище.

 

Онлайн уроци по желание

И тази година ще има възможност към онлайн обучение да преминават отделни ученици - както по здравословни причини, така и по желание на родителите. То ще се допуска при наличие на необходимите технически и технологични средства, като разрешението за това ще се дава от регионалното управление по образованието.

 

Обезпеченост

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители 7 области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън образователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.

 

 

 

 

 

Още по темата