Quantcast
Топлофикациите поискаха драстично поскъпване на парното | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Топлофикациите поискаха драстично поскъпване на парното

Най-фрапиращо е искането за Велико Търново - 140%
16 294
 Илияна Кирилова

Драстично поскъпване на топлоенергията от 1 юли предлагат топлофикациите в страната. Това става ясно от публикуваните им заявления за нови цени на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За редица градове исканото поскъпване е двуцифрено.

Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо цената от 1 април 2020 г. започват от 9,5 % във Варна, минават през 20 % за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив) и достигат 45 % за Бургас, 52% за Разград и 62 % за Враца. Най-фрапиращо е исканото увеличение на цената с цели 140,5 % за Велико Търново.  

За новите увеличения първа съобщи бившият омбудсман Мая Манолова. От заявленията става ясно, че са изпратени на регулатора в края на март, но са публикувани на сайта на КЕВР едва преди два дни, твърдят експертите на движението „Изправи се.БГ".

Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на новите договорки с "Газпром", които доведоха до рязко поевтиняване на природния газ и до обвързване на цената му с котировките на "синьото злато" на международните борси. Съгласно споразумението цените на газа бяха преизчислени със задна дата - от август насам, и руският доставчик възстанови надплатени 150 млн. лева на "Булгаргаз", който пък трябва да върне надвзетото на своите клиенти, вкл. и на топлофикациите. 

Въпреки спада на цената на природния газ на международните пазари родните топлофикационни дружества предлагат в разчетите си завишаване на най-различни разходи като амортизации, заплати, свързаните с тях осигуровки и социални плащания. "Топлофикация София" е завишила и количествата въглеродни емисии, което също изисква допълнителни разходи.

"В крайна сметка вместо да се намалят цените на парното след обявеното от правителството намаление на цената на газа с  40% и вместо да се върнат надвзетите суми, което така или иначе се очакваше късно – около септември 2020 г., сега гражданите ще бъдат натоварени с нови, по-високи цени на парното от 1 юли, което е абсолютно недопустимо", коментира лидерът на движението „Изправи се.БГ" Мая Манолова.

В открито писмо тя настоява енергийният министър Теменужка Петкова да наложи пълен мораториум на всякакви увеличения на цените на ток, парно, топла вода и газ до отмяната на извънредното положение, а след това – и до края на годината, докато не се стабилизират финансово домакинствата, гражданите и фирмите. Призивът е и отправен и към кмета на София Йорданка Фандъкова като принципал на "Топлофикация София".

Според Манолова има опасност от 1 май да се покачи драстично и необосновано цената на тока на регулирания пазар. Намаленото потребление на електроенергия в страната поради принудителния престой на хиляди фирми и производства у нас е довело до дефицити във Фонд „Сигурност на енергийната система". За това се е оплакал преди няколко дни шефът на фонда, според когото недостигът е около 100 млн. лв. "Настояваме енергийният министър да гарантира, че това няма да доведе до принудително компенсаторно вдигане на цената на тока от 1 май 2020 г. на регулирания пазар, на който са и битовите потребители", призова Манолова.

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Булгаргаз ще даде на съд "Топлофикация - София"

26.11.2020

502 3
Пет квартала в София мръзнат заради авария

26.11.2020

1941 6
Кабинетът гласи такса "достъп" и поскъпване на водата

10.11.2020

Обновена

РЕБЕКА БОРИСОВА

8476 44

Коментари

Страници

Sine_metu

Покрай ковида позабравихме другите заплахи като мумията Иван Иванов. Тамам да си го спомним

Хулиган

Това са съвсем естествени процеси.

Когато населението на територията е с добра душа...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vkarahme-teca-v-pwtia/

 

Evasion

Голем майтап...

paragraph39

"Алооо, Енергото ли е?!

Не, Топлофикацията е!

Нищо- и на вас да ви @ба майката!"... 

Mr.Atkinson

Топлофикациите поискаха драстично поскъпване

Енергото поиска драстично поскъпване

Водоснабдяването поиска драстично поскъпване

Доставчиците поискаха драстично поскъпване

Лукойл поиска драстично поскъпване

Търговските вериги поискаха драстично поскъпване

 

Нема-а се пуашите Гешев по телевизията ще им изпраска по една спекула и по едно споразумение със себе си, и после ще дигне пенсийте.

АдМин

Клатят Му стабилността. Ама-ха! Искат да Му счупят икономиката!

Sine_metu

„Налице е явно враж, твърде нагъл саботаж.“

Ма така е, като още кута в пазвите змии на провалени политики

АдМин

👍

Туй от "Трите хаш"!

Johnny2965

Правилно. Поевтиняването на природния газ ги изправя пред необходимостта да намаляват предстоящите сметки. С това повишаване ще избегнат евентуални компенсации на клиентите си. А клиентите им - къде ще мърдат!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Разковничето е показано на снимката. Туй, бялото в дамската ръчичка. Много ги въртят тези пущини потребителите и намаляват консумацията. Пък и зимата се случи топла. А Топлофикация трябва да вземе едни пари, които нямат почти нищо общо с произведената и съответно консумирана топлинна енергия. Сумата, която трябва да платим е произведението на консумираната енергия х цената. За да се запази или увеличи прихода на Топлофикация при намаляващо потребление, трябва да се увеличи зената. Елементарна аритметика. И вдигнете цената на електроенергията, ако обичате, за да не си помисли някой за алтернатива. И кой идиот ги измисли тия външни и вътрешни термоизолации и ПВЦ дограма със стъклопакети?  И ний деца храним.

Sine_metu

Бешков има гениална карикатура: вързано за кол магаре, обикаляло, обикаляло, намотало двайсе ката въже на кола, че се удуши, едва диша, а отдолу надпис „Не ми стига жизнено пространство!“

mick

В примера с входа говорите за разходи, а с топлофикация с печалба, би трябвало пак да са разходи.. и тогава нещата излизат по-адекватни.  Просто хора не останаха.. а разходите си стоят. Интересно, защо обаче абонатите не си плащат постоянните разходи, а все консумиращите го отнасят? Отнася се за електроразпределението, ВиК .. даже  и Топлофикация.   Защо във вашия вход - постоянните разходи се разпределят само между живеещите там, а не между всички собственици? Ето тук е заровено кучето.  Това, че собственика живее в чужбина не значи, че не трябва да плаща за поддържане на общите части.

mick

Та да допълня.. при сегашната топла зима, малка е била консумацията, но постоянните разходи си стоят. И тъй като само чрез цената на топлоенергията могат да ги компенсират.. затова е и високата цена. Ако обаче беше на абонамент, така както е при телефоните - нещата щяха да са по-адекватни. Всички абонати щяха да си плащат постоянните разходи с абонамента, а променливите с консумацията. Така трябва да бъде и за ВиК и за ел. ток. А не както е в момента всичко да е на гърба на консумиращите, а останалите абонати да щракат с пръсти.

pbdan

Сбъркана е логиката на парното у нас. То е евтино и ефективно когато се използва отпадна топлина при производството на еленергия. Вместо ТЕЦ, повечето от нашите топлофикации са ТЦ без производство на ток. След като са на газ е неефективно изгарянето му на 5км., тръбопроводи, абонатна станция и накрая радиатори. По-добре е газът направо в къщи и локално парно, газов бойлер и газова готварска печка. Още по-добре ако се внедри така наречената тригенерация.

onogondur

Даже има и едно устройство, за съжаление не се сещам за името му, което включено към газовата система у дома произвежда електрическа енергия. А от това по-хубаво няма. Ставаш относително независим.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Иди го обясни на тия, които продължават да твърдят че топлофикацията в сегашния си уродлив вид (разнасяне на топла вода през половината град) е най-евтината алтернатива.

mick

Най-евтината е на дърва и въглища. Искате ли всички да минат на тях? Или всички да са на ел.ток?

Sine_metu

когенератор

Sine_metu

Ср., 15/04/2020 - 09:14 (нов)

Илиан Мавров156...

 

Айде, понеже съм мил и добър, да ти сметна на око как трябва да се промени цената в казусчето ти.

Разходите са два вида: условно постоянни, независещи от потреблението и зависещи, условно променливи. Съответно крайната цена.

Първите са 30% от тези на централата (амортизации, заплата на Дежурния и пр.) плюс 20% за мрежите (загуби, амортизации, заплата на Дежурния и пр.). Общо 50%. Изолирали сте се, по-малко хора сте, консумацията е паднала с 1/3, празните жилища си дължат за общи части и сградна, тя не ти е чистачката.

Нарастване на цената заради постоянните - 17%, 1/3 от 50%

Вторите са за природен газ. Цената му падна с 40% и както са половината от всички - 20% намаляване на крайната цена.

В първо отделение твърдят, че +17 - 20 = - 3

Минус 3%, а ти искат +20, ..., +140

Па ти си люби, тачи и пази чинушите

 

pbdan

Има и други решения. Газово котле в абонатната станция на входа. Скъпо е и зависи от ползвателите във входа. Отоплението на дърва също е решение, но трябва да са сухи, а това "берачите" на дърва няма как да го спазят. Въглищата са мръсни и не са за голям град, има много шетане около тях. Добро решение е качествен инверторен климатик, но в комбинация с печка на дърва ако няма ток или е много студено.

Sine_metu

Решения много, но у нас магаретата са още по

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

👍

Conviction
снимка на Conviction

От 15 г се топля само на Хиперинвертори  за планинска вила 35 квадрата  обикновена мазила  35-40 лв месечно  работи и при минус 30 градуса  стойност 2000 лв.

В Швейцария ,газ климатици...те така. никога не спира тока.

geo_19

Колкото и да е висока цената на парното (да речем в София) пак е по-евтино от локалното парно на дърва или въглища.  (твърдя го въз основа на личен опит и наблюдения). Заради субсидията, която всички граждани на РБ плащаме на ползвателите на ТЕЦ където имат и когенерация. Където производство на ел.енергия би трябвало да е съпътстваща на основната дейност, демек трябва да е по-евтино но пък ел. енергията се изкупува на силно субсидирана цена, която заплащаме всички ние...

Stern

Май топлофикациите не се вързват на всеобщият ентусиазъм от намалената цена на газа по новия начин на изчисление.

Защото са много добре запознати каква ще е цената му по този нов начин зимата - месец за месец, по борсови цени.

А и е налична една нашенска си форма на математика - когато газът пада, той е 30-40% от себестойността на парното; когато се вдига вече е към 60%.

Lucius Fer St. Ana

Ами ако фалират?

mick

Ако фалират.. София ще стане дискотека + ще носим маски и без вируса.. щото въздухът зимата ще има постоянно мирис, вкус и ще се вижда.

БайВълчо

ааа, затова ли били кпп-тата...

Дежурния

Минус 3%, а ти искат +20, ..., +140

Повече внимание в сметките, по малко срам в постингите. 👀

(само за справка, топлофикация София, цена от 1 юли 2019 - 95,64 лв./МВтч, искане  от 1 юли 2020 - 82,20 лв./МВтч, и двете цени са без ДДС)

Някои дребни разлики между двете цени включват по-евтин газ през 2020 около 30% (беше 40%, ама вече не е). Намалена цена на изкупувания ток, с колко - Мая Манолова е специалист и ще каже. Включени плащания за квоти въглеродни емисии (пак Експерт Манолова да каже за какво се бореше), които ги е нямало през 2019, а сега ги има...

Някой крадец много бърза да изреве първи "Дръжте крадеца". 👀

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ср., 15/04/2020 - 09:48 (нов)

@mick

Най-евтината е на дърва и въглища. Искате ли всички да минат на тях? Или всички да са на ел.ток?

Това не е вярно.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш