Quantcast
"Спешната" ковид-помощ за бизнеса се отлага за ноември | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Спешната" ковид-помощ за бизнеса се отлага за ноември

2000 фирми чакат на опашка за 200 млн. лева за покриване на текущи разходи
2 586
 МИ

Близо 2000 фирми алармират, че все още нямат достъп до широко рекламираните от правителството субсидии за средния бизнес заради ковид кризата. Става дума за пари, които уж щяха да се отпускат спешно на отговарящи на критериите предприятия, за да покрият неотложни текущи разходи - за ток и горива, за суровини и материали, за заплати и осигуровки и др.  За целта бяха пренасочени средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Заедно с  добавката от държавния бюджет общият ресурс е значителен -  200 млн. лева. Минималната помощ е 30 000, а таванът е 100 000 лева - в зависимост от представения от кандидата проект за финансиране.

Но субсидия все още никой не е получил.  

Стартирането на мярката „Подкрепа на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19“ доста закъсня - включително и защото се чакаше одобрението от Брюксел. Но се оказва, че и самата процедура по отпускане на средствата е тромава и бавна. А интересът към субсидиите е сериозен - подадени са 1932 заявки за финансиране на проекти на обща стойност 263 688 340.21 лв.

Взимаме мерки за ускоряване на работата, уверява съобщение на Министерството на икономиката, разпратено до медиите. От МИ признават, че са били бомбардирани от "множество запитвания от кандидат-бенефициентите за хода на оценителния процес". И се опитват да обяснят

на какво се дължи голямото чакане:

Тъй като средствата са основно от ОПИК, процедурата се движи от ръководството на оперативната програма. Сформирана е комисия за оценка на проектите, която има нужда от доста време, за да си свърши работата по правилата. 

Процедурата е такава, че комисията първо събира от НАП и НОИ по служебен път информация за фирмите кандидатки (чрез Информационната система Мониторстат). Едва след това започва "селекцията" - чиновниците оценяват дали фирмите и техните проекти отговарят на критериите за подпомагане. Отсяването отнема поне три месеца.

 

Само че  за бизнеса, който трупа нови и нови оперативни разходи в напразно очакване да получи финансово рамо, подобни срокове са безумно дълги. Очевидно и в Министерството на икономиката са си дали сметка за абсурда, защото сега информират, че управата на европрограмата ОПИК си е поставила "амбициозната цел времето да бъде съкратено наполовина и в средата на ноември да бъдат обявени резултатите", посочват от МИ. От ведомството уточняват, че това е максимално възможното ускоряване, защото си има установени със закон срокове за работа на оценяващите комисии. 

Например на кандидатите трябва да се даде време за отстраняване на пропуски и неточности в документите  – минимум една седмица. Освен това фирмите имат право да възразят, ако комисията неправилно е преценила, че не отговарят на условията за  подпомагане. И за това срокът е поне една седмица. После пък е необходимо време за разглеждане на постъпилите възражения.

От МИ посочват, че ще бъде съкратена самата процедура по оценяване - чрез опростяване на правилата за оценка и бързо публикуване на окончателните резултати.  Освен това е изготвена заповед за промяна на условията за кандидатстване, което ще позволи изплащане на цялата или поне на част от субсидията веднага след сключване на договорите с одобрените кандидати.

 

Сигнали за нередности по тази и по други процедури може да подавате на: мейл [email protected]   и  на тел.02/9407421, напомнят от министерството.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

До месец-два автобусни превозвачи ще получат помощи за 30 млн. лв.

02.10.2020

Обновена

411 3
Лошите пътища и липсата на кадри правят България неконкурентна

10.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

1003 7
Програма "Конкурентоспособност" е сред лидерите по нередности

01.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

522 1

Коментари

321

Честито!

За всички вярващи в "пандемията" :)))))

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Няма проблеми. След като фалира дребния бизнес(докато го лъга, че ще му даде помощи), сега Буци ще фалира и средния такъв. Накрая ще остане само Гелосания, като бизнесмен в "държавата" Му.

 

Льо Клер

 управата на европрограмата ОПИК си е поставила "амбициозната цел този срок да бъде съкратен наполовина и в средата на ноември да бъдат обявени резултатите", посочват от МИ.

 

В една книга на съветския писател Крон имаше такава мисъл:

"Защо си поставяме амбициозните цели да работим още по-добре, вместо просто да работим добре?"

SvSophia
снимка на SvSophia

В Бургас, в центъра, при всяко излизане виждам нови и нови опразнени магазини. Дребният семеен бизнес се крепи само ако държат магазини за хранителни продукти или гаражи за продаване на плодове и зеленчуци.

риболовец 5

   Това с опразнените магазини е тенденция навсякъде по света.

  Просто тази криза отвори очите на хората "от колко много неща нямат нужда" /Сократ/.

Влез или се регистрирай за да коментираш