Quantcast
Словакия се свързва с газовата система на Полша | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Словакия се свързва с газовата система на Полша

Варшава анулира споразумение за доставки с Русия от 1993 г.
3 225
 ВАСИЛ ТАШЕВСКИ

В най-скоро време Словакия ще може да получава природен газ през съседна Полша. Това пише в съобщение на словашкото министерство на икономиката във Facebook, цитирано от „РБК-Украйна“.

Строителството на 164-километровото разклонение на газопровода, по който ще се доставя природен газ от Полша до Словакия се очаква да бъде завършено в кратки срокове.

 

"Извършват се довършителни работи

 

преди тръбопроводът да бъде пуснат в тестов режим", се казва в изявлението. Тръбопроводът е готов да бъде натоварен с газ под налягане, което ще стане в близко бъдеще. След като бъде изпробван, газопроводът ще допринесе изцяло за диверсификацията на източниците (на газ) и за гарантиране на енергийната сигурност в Словакия. На полска територия разклонението на газопровода, чието строителство започна през есента на 2018 г., е с дължина 61,3 км. В Словакия тя е дълга 103 километра - от границата с Полша до газоразпределителната станция във Велке Капушани, разположена в източната част на страната, близо до Украйна.

Според министерството на енергетиката Братислава иска да премахне зависимостта си от руския газ възможно най-скоро. В момента тя покрива 85% от нуждите на страната от тази енергийна суровина.

За сравнение е редно да припомним, че по вина на ГЕРБ и присъюзните му партии строителството на интерконектора между между Гърция и България –

 

IGB се размотава над 10 години

 

и едва тази есен се очаква да влезе в експлоатация. Поляците и словаците за по-малко от 4 години са успели да изградят над 160 км газопровод, а у нас 140 км ги бавехме още от газова криза, предизвикана от Русия през зимата на 2009 г. Да си припомним как тогава експремиерът Б. Борисов се зарече, че започва диверсификация. Тя обаче стигна единствено до изграждането на „Турски поток“ през България, за много кратък срок от година и половина и с над 3 млрд. лв. изхарчени от хазната. Тръбата бе един от руските проекти за заобикаляне на Украйнаи така станахме още по-зависими от „Газпром“ и на всичкото отгоре дадохме още един коз в ръцете на Путин да разпали войната, на която сме свидетели сега.

Днес стана известно още, че Полша е решила да анулира подписаното през 1993 г. междуправителствено споразумение с Русия за доставка на газ. Това съобщи в ефира на Полското радио пълномощният представител на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски. На 13 май правителството на Матеуш Моравецки прие резолюция за анулиране на споразумението между Полша и правителството на Руската федерация, каза той. Става дума за т. нар. Ямалско споразумение, подписано през 1993 година.

Още

Путин ще отиде на срещата на Г-20 в Бали и може да я провали

19.08.2022

Обновена

10369
Износът на зърно от Украйна падна с над 50%

19.08.2022

223
САЩ подаряват 8 военни хеликоптера на Чехия заради помощта за Украйна

19.08.2022

695