Quantcast
Шампион по културизъм стана шеф на НАП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Шампион по културизъм стана шеф на НАП

Правителството уволни Галя Димитрова и сложи на мястото й Румен Спецов
Обновена
20 450

Министерският съвет освободи Галя Димитрова като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Това съобщи правителствената пресслужба в петък.

Румен Спецов е представен официално като "висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност". Спестена бе обаче битността му на републикански шампион по културизъм, с която Пецов е предимно известен в публичното пространство.

Той е завършил Стопанската академия в Свищов, както и Академията на МВР със специалност "Защита на националната сигурност". В периода 2009 г. - 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП в Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

 

Служебният финансов министър: Учуден съм, че Галя Димитрова не е уволнена по-рано

По времето на Димитрова се случи грандиозният теч на лични данни от НАП, при който информация за милиони граждани изтече онлайн. Димитрова не понесе никаква отговорност за това и дори отказа да прекъсне отпуска си във вихъра на скандала. Тогавашният финансов министър Владислав Горанов я защити с аргумента, че много добре работела и такива неща като течовете не зависели от нея. Комисията за лични данни глоби НАП с 5,1 млн. лв. за изтичането на данните, но агенцията оспори това в съда. Делото още не е приключило. Заради скандала много държави спряха да обменят информация с НАП.

"Галя Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задачи", обясни на специална пресконференция служебният финансов министър Асен Василев и припомни НАП-лийкс. Друга негова критика е ниската събираемост на установените с ревизии вземания. За периода 2017-2020 г. са събрани само 55% от тях, обясни Василев - от 4,029 млрд. лв., начислени вземания с ревизии, са събрани само 2,255 млр. лв. Отделно за същия период в съда падат напълно или частично близо една трета от ревизионните актове, което говори за тяхното качество, посочи още министър Василев. 

Василев припомни и решението на Върховния административен съд, за обезщетението за теча на лични данни, за което "Сега" първи писа. И посочи, че държавата тепърва ще дължи средства за обезщетения заради теча на данни.

"Бях учуден, че подобна мярка за отстраняване на Галя Димитрова не е била предприета по-рано", подчерта Василев.

На Спецов министърът постави задача да бъдат увеличени приходите чрез фокусиране върху големите данъкоплатци и "прекратяване на терора върху малките данъкоплатци". Другият фокус ще бъде върху фирмите, които използват ресурс от държавния бюджет или еврофондовете, т.е. които участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Освен това в следващите два месеца данъчните служители ще се съсредоточат върху фирмите, които разполагат с големи касови наличности и които системно теглят големи суми на каса. Това се прави с оглед прозрачността и чесността на изборите, обясни служебният министър на финансите.
 

Новият данъчен N1 е културист и спец по здравословно хранене

Румен Спецов е републикански шампион по културизъм за ветерани от 2014 г. и 2015 г. и медалист от редица престижни турнири. Подпомага активно подготовката на състезатели в различни категории, класирали се на призови места в България и чужбина. Персонален и онлайн треньор в интернет платформата Bodyconstructor. Лицензиран съдия към Българска федерация по културизъм и фитнес и един от тримата треньори  в първото фитнес риалити, излъчвано по БНТ HD – "Супер Промяна 2", пише "Жената днес" през 2017 г. "По всяка вероятност Румен Спецов е единственият данъчен инспектор у нас, който едновременно е експерт по здравословно хранене и културист с активна състезателна и треньорска дейност", продължава изданието.

Още

Проверки на НАП изсветлиха „забравени“ дивиденти за 725 млн. лв.

23.01.2022

9967
НАП си е раздала рекордни бонуси за 32 млн. лв.

15.01.2022

10475
От днес декларираме доходите от 2021 г. и плащаме данъка

10.01.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1026