Quantcast
Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал

На практика отсечката ще се прави на наново, цената й става двойна, а АПИ не знае кога ще приключи "санирането"
13 557
Заради пропаданията по цели 39 км от АМ "Тракия" скоростта е ограничена на 90 км в час. Което означава, че магистралата не е магистрала.

Безобразната отсечка от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загова се оформя като поредната кутия на Пандора. Агенция "Пътна инфаструктура" призна, че на практика жестоко нагънатият участък, пуснат в експлоатация през 2007 г., ще трябва да се прави почти наново, като "ремонтът" ще излезе прескъпо - по 3.4 милиона лева на километър, или общо към 180 млн. лева. Толкова горе-долу струваше и построяването на този сегмент от магистрала "Тракия", който днес е в такова плачевно състояние, че скоростта на движение е ограничена до 90 км в час. Удивителното е, че Агенция "Пътна инфаструктура" дори не знае колко време ще отнеме превръщането на проблемната отсечка отново в магистрална. А най-скандалното е, че отново виновни и наказани няма и никой за нищо не търси отговорност. 

 

Защо поправянето на кошмарния участък Чирпан - Ст. Загора ще излязе толкова скъпо? Ето какво обясни тази сутрин по Нова тв Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ:

Инж. Иван Досев: Около 90 млн. лв. ще струва ремонтът на платното на АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора„Категорично на всички е ясно, че ремонт на участъка трябва да се направи. Този участък е строен преди повече от 10 години, в друго време, когато цените са били различни. Само цените на труда са увеличени оттогава над два пъти. Не можем да сравняваме с тогавашните цени. Цената е съгласно нашия договор с "Автомагистрали" и това е реалната цена, която  при актуалните цени в пътното строителство е нормална".

От обясненията на инж. Досев се разбра, че работата по отсечката е възложена на държавното предприятие "Автомагистрали" не с отделна прозрачна обществена поръчка, а в рамките на големия рамков договор, който е сключен с нея за поддръжка и почистване на пътищата в цялата област.  Стана ясно още, че въпросната стряскащо висока цена - 3.4 млн. лева за километър магистрално трасе, ще се прилага и за другите ремонти, които държавната фирма ще прави в обхвата на рамковия договор за пътна поддръжка. 

Представителят на АПИ каза, че на практика ще се ремонтират не само 40-те километра до Чирпан с големите пропадания, но и още 12 "съседни" километра, строени и пускани в експлоатация между 1995 и 2000 г. Макар и по-стари, тези 12 км - между 156-ия и 168-ия километър от магистралата щели да бъдат поправени по-лесно и по-бързо - в рамките на 30-35 дни. Но в "чирпанския" участък ремонтът ще е тежък и дори ще се "пипат и основните пластове", призна инж. Досев. И тъй като работата е сериозна, от АПИ не можели да се ангажират със срокове. "Очевидно всички дейности няма да успеят да се изпълнят за 3 месеца, не трябва да правим прогнози, за които не сме сигурни дали ще се сбъднат", каза представителят на ръководството на пътната агенция. При това засега се говори за ремонт само на едното платно на магистралата - в посока към Бургас, който ще глътне 90 млн. лева. Кога ще се изправят  "вълните" в другата посока, изобщо не е ясно. 

Какви са причините за тежките катастрофи сутринта на магистрала "Тракия"? -  България - DarikNews.bgЗа безобразното състояние на отсечката се говори настойчиво поне от години, но особено след като там започнаха да стават жестоки катастрофи - последната такава бе през юли.  Още през  есента на 2018-а, АПИ обяви, че се налагат спешни ремонти по "Tракия", като плановете са до началото на зимата да бъдат обновени няколко отсечки - основно в 30-километровия участък Чирпан - Стара Загора. Там от тировете са образувани коловози, признаха от АПИ (очевидно лошо построеният път не може да издържи на натоварването).  Сега същите "коловози" пак са на дневен ред.

Цената

По данни, изнесени от ресорния министър Петя Аврамова, peмoнтът на paзшиpeния yчacтъĸ oт 52 ĸм щe бъдe струва към 90 млн. лева, разпределени така:  70 млн. лв. зa пътнaтa чacт; 15 млн. лв. за подмяна на мантинелите в cpeднa paздeлитeлнa ивицa и бaнĸeта; 4 млн. лв.  зa мoнтиpaнe нa пътни знaци в двeтe плaтнa и пoлaгaнe нa xopизoнтaлнa мapĸиpoвĸa. 

Петя Аврамова: Системата за електронни винетки работи, бумът се очаква през  януари - News.bg"Cъc зaвъpшвaнeтo нa peмoнтa нa дяcнoтo плaтнo нa yчacтъĸa мeждy Чиpпaн и Cтapa Зaгopa щe ce пocтигнe жeлaният ĸoмфopт и бeзoпacнocт нa движeниeтo. Cлeд ĸoeтo ca плaниpaни  peмoнтни дeйнocти нa лявo плaтнo, нo тoвa щe cтaнe пocлeдoвaтeлнo, зa дa ce зaпaзи пpoпycĸaтeлнa cпocoбнocт нa мaгиcтpaлaтa", обясни неотдавна Аврамова.

 

Рекорди или "бързата работа - срам за майстора"?

На сайта на група "Трейс", от чието семейство е основният изпълнител, работата по проекта е описана като голям успех. Там четем следните подробности за свършеното по подучастъка Чирпан –Ст. Загора:

"Изпълнител на проекта е фирма „Пи Ес Ай", която е част от „Трейс Груп Холд" АД. Десетки български фирми участваха като подизпълнители.  Възложител е Изпълнителна агенция "Пътища", а супервайзър и инженер е MottMacDonald. 

Подобреното състояние на пътните условия и извеждането на транзитния трафик повишава безопасността на движение и комфорта на пътуващите, намалява разстоянието, времето за пътуване и транспортно-експлоатационните разходи. 

При изграждането на подучастък II бяха постигнати рекорди, благодарение на които той бе завършен за изключително кратък срок. Средно на денонощие се полагаха над 4700 т асфалт. Ежедневно се монтираха 4 км еластична ограда.  

Пряко ангажирани в монтажно-строителните дейности на целия участък Оризово - Стара Загора бяха над 1000 души, 300 камиона и високоспециализирана пътностроителна техника. За бързото, ефективно и качествено строителство бяха монтирани две мобилни асфалтови бази с производителност над 200 т/час, а инертните материали бяха доставени от четири мобилни и три стационарни трошачни инсталации".

 

На фона на тези бодри отчети за ударен труд и рекорди имаме днешния печален резултат - участъкът на практика ще поправя "из основи".  А тъжният извод е, че магистралите ни излизат солени не просто заради калпаво изпълнение, а заради напълно липсващия контрол и тоталното безхаберие на държавата.  

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Автомобил на НСО е претърпял инцидент на магистрала "Тракия"

26.11.2020

Обновена

3302 15
В ремонта на "Тракийско море" има пропуски

08.11.2020

3009 15
Автобусът на ФК Беласица спря в канавка на магистрала Тракия

12.09.2020

2275 4

Коментари

Страници

Светозар

Където се е крало, пак ще се краде.

Гордост или срам

Така е. Даже чакаха 5 години до края на 2019 да изтече гаранцията и тогава обявиха, че ще я ремонтират.

Мафиата работи така. 

Да ни е честита новата мега кражба, 

Спи народе.

Гордост или срам

Винаги има алтернатива.Хора не се връзвайте на опорките на тиквоидите.

Rattrack

Това направо си е за Дискавъри. 

"Този участък е строен преди повече от 10 години, в друго време"...все едно че е строен по времето на траките..егати тъпунгера, а къде е оня с каскета

Under_My_Thumb

https://www.facebook.com/LekoAnonymouv/videos/10225365402907677/?t=71

sega_reader

Закриване на ЦИК.

Закриване на АПИ.

Виновните - при внука на бай Ставри защото бай Ставри отдавна е в по-добрия свят, а сина му се пенсионира.

Балабаец

Виновните - при внука на бай Ставри защото бай Ставри отдавна е в по-добрия свят, а сина му се пенсионира.

Съгласен! На Станишко, Гагаузов, батко и братко отдавна им е мястото там.

sega_reader

Ама много ти е беден списъка, чакай, че не зная с какво обръщение да се обърна, но да кажем господине.

Само до крадците от БСП ли ти стига перото ?

А къде останаха другите мушмороци, къде е приватизатора Иван Йорданов Костов - Мавъра, къде е Доган, ами царчето, защо ги изключи от Тройната ламя, къде са сенилния Беров, ами оня другия тарикат от СУ някакъв професор, който бе служебен премиер и се въртеше като фурнаджийска лопата, ами този списък би следвало да съдържа абсолютно всички управлявали за тези 30 години.

Under_My_Thumb

Толкова горе-долу струваше и построяването на този сегмент от магистрала "Тракия"

Нищо ново под слънцето - още преди 15 години един вече мишобиросан мутроначалник на ВМА (стоянчо тонев) ремонтираше по един етаж от болницата за сума, надхвърляща цената на пострената по инициатива на Добри Джуров сграда !?! 

чевермехайвер

Пътувах всяка седмица по този участък до Пловдив.Трябва не да го ремонтират , а Нова Загора -Пловдив да го захванат от нулата. Не може да правиш леглото , без да имаш трикратно валиране и поливане  с тежки валяци. Като минат през лятото прицепите по 50 тона и след няколко години пак ще ремонтират.Има си начини да следят как се уплътнява и тогава да полагат асфалта .Баце ще каже , че е виновен Станишев😂

geo_19

От статията:

 

...а супервайзър и инженер е MottMacDonald.

MAPOH

Бе тия пари в България за нищо ги нямат. Наново ли ще го строят този участък, че е толкова скъпо?

Светозар

Има много "такси".

Калпазанче

Когато българите се научим да настояваме за търсене на отговорност от изпълнители и контрольори за некачествени строителни дейности със цялата строгост но закона, работите може да потръгнат. На практика сега се краде от възложетели и изпълнители и контрольори, а отговорнжст не се търси...Каскето защо дреме. За кокошкарите е строг, но за онова чекмедже си трае. И издига прокурори които не виждат корупционни престъпления! Те така!

О С Т А В К А!!! МУТРИ  ВЪН!

geo_19

От статията:

 

...а супервайзър и инженер е MottMacDonald.

----

Кои ли са тея?

geo_19

Гугъл казва:

 

Mott MacDonald Group е консултантска фирма със седалище във Великобритания. В него работят 16 000 служители в 150 държави. Mott MacDonald е една от най-големите компании, притежавани от служители в света. Създадена е през 1989 г. чрез сливането на Mott, Hay и Anderson със Sir M MacDonald & Partners.

чевермехайвер

Имаше едни Агенти на Короната ингилизи.МакДоналдс може да са гледали гърбиците от Лондон и от кривината на Земята да им се виждали поносими .

Nashenec

Ей, има пари в България, ей. Затова И ТОЙ ще стои до последно. И Каракачанчето и Валерката и те ще стоят до последно.

ssto

6 (Отговор на #1)

Пет., 02/10/2020 - 11:38 (нов)

Царят

Най-големият проблем за България е, че ГЕРБ няма алтернатива...

 

Алтернативи винаги има.

Обществото е саморегулираща се система и когато някой блокира опонентите си, появяват се други.

Обезсилването на политическите партии и почти пълното им подчинение доведе до преминаването на част от функциите им към цялото общество. В ход е смяна на модела на управление, като алтернатива на мафиотския, но още не е осъзнат процеса. И това е добре. По-малко му се пречи.

чевермехайвер

Джеймс рече .....ще бъде важно да се появат и устойчиви политически партии, които да могат да оспорят еднопартийното управление......

sega_reader

Ама ти сериозно ли отговаряш на царчето.

Той е робот, постовете вървят както са подред в програмата.

Не си прави труда, нито чува, нито вижда.

ИлияНиколов

"В ход е смяна на модела на управление, като алтернатива на мафиотския, но още не е осъзнат процеса. И това е добре. По-малко му се пречи."

 

👍

Under_My_Thumb

Леко Анонимов

22 hrs · 

Репортаж на Дискавъри за магистрала Хемус! 😜

https://www.facebook.com/LekoAnonymouv/videos/10225365402907677/?t=71

Балабаец

Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал

На практика отсечката ще се прави на наново, цената й става двойна

Еми така строят ЦоЦиалистите - Станишко, Гагаузов, батко, братко и пр. След тях се налага всичко да се изрие, до основите!

Flamand

Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал

Троег*зата коалиция краднала и с трите си г*за - защото са социалисти, обаче скандалът е ремонтът, който предстои... К'во беше - обективна и качествена ли?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Чирпанският участък е построен с общите усилия на Дядото на Симеон-Хасан и Станишенцията. 

Но участъкът от Стара Загора до Нова Загора, че и някои други парчета от магистралата вече са в почти същото състояние, а бяха построени преди 6-7 години при Великия, Непостижимия Бате Боко Тиквоко. 

 

Не си ли спомняте, че строителството малко след Стара Загора не можеше да почне, щото се оказа, че по трасето има един кокошарник, а собственичката му се съдеше с държавата за кинти? Тогава Бай Х.й със сила разруши кокошарника и много се гордееше с това.

 

Evasion

Ми няма как цената да не е висока - ще се гребе до дъно сгурията и ще се насипва отново здрава основа...

Автоцен

"напълно липсващ контрол и тотално безхаберие на държавата".  Добре, но супервайзър и инженер е Държавата MottMacDonald. И да е фирма, какво още може да желае човек? Частен, западен, реномиран Мот! Я, каква съвършена магистрала!

dobadoba

От Европа до Истамбул такова ЧУДО няма.

Да дават там колкото пари трябва и да го оправят!

СРАМ, СРАМ, СРАМ!

⚓️

velocio
снимка на velocio

За всеки строителен инженер, внимавал в часовете по „Пътно строителство“, е ясно, че тези вълни на магистралата са или от некачествен материал за основата, или от недобре уплътнена основа, или и двете. Във всеки от тези случаи няма как да се прави някакъв частичен ремонт. Решението е едно - изгребване на старата основа до земно легло и започване наново - пласт материал, уплътняване, нов пласт, пак уплътняване и т.н. Важно е да се спазва технологията и да се следят показателите за уплътняване на почвата.

Всичко това означава, че на практика този участък от магистралата ще трябва да се строи наново. Единствените работи, които няма да бъдат извършвани пак, са първоначалните изкопи, но пък за сметка на това ще трябва да се отстрани старата основа. Всичко друго е по две. Затова никак не е чудно, че цената е като за нова магистрала. Тя на практика ще е нова. А като съобразим, че най-вероятно качествен материал ще трябва да се кара от по-далеч, отколкото е бил каран некачественият, като включим увеличените количества работи и материали за качествено уплътняване, като прибавим засиления строителен и проектантски контрол, даже ще излезе и по-скъпо, отколкото е била първоначално построена. Уви!

 

А, да! Забравих, че няма да се изграждат наново и съоръженията по пътя - водостоци, надлези, подлези и т.н. Само дано при тях основата да е здрава, че иначе там ще има пропадания и пак ще има вълни, макар и на отделни места.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш