Quantcast
Проект: Правиш ремонт вкъщи, спестяваш до 200 лв. данък | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Проект: Правиш ремонт вкъщи, спестяваш до 200 лв. данък

Идеята на МФ е да извади на светло доходите на строителните бригади
2 515

Ремонтът на жилището може да ви донесе данъчен бонус в размер до 200 лева. Това предвижда законова промяна, подготвена от Министерството на финансите. МФ предлага съвсем нов вид данъчно облекчение, което обаче не е просто жест към домакинствата, е и оръжие за борба със сивия сектор в строителния бизнес.

Проектът предвижда всеки данъкоплатец, който е викал майстори за ремонти в апартамента (или къщата), да може да намали с до 2000 лева сумата на доходите си, когато подава годишната си данъчна декларация. Данъкът е 10%, което означава, че човек може да спести до 200 лева от това, че е инвестирал в дома си.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът непременно трябва да е жилище, да е собствен, а не под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са извършени от българска фирма/бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на фирма и се ползва смесено, тоест служи и за офис, преференция не се полага. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения.

Има и още едно важно изискване, за да се ползва бонусът - разходите за СМР трябва да са подплатени с надлежно издадени документи - фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и др. посочени в Закона за счетоводството.  

Това е съществен детайл, който обяснява внезапния импулс на финансовото министерство да насърчи жилищните ремонти с данъчни отстъпки. Идеята е гражданите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, платен за смяна на дограма или на врати, боядисване, слагане на паркет/ламинат, поставяне на изолация, ВиК поправки, смяна на контакти и т.н. Сега много често майсторите се договарят за цената, после прибират парите на ръка и не издават абсолютно никакви документи.    Публична тайна е, че ремонтните услуги са един от най-сивите сектори в българската икономика.

На практика Министерството на финансите предлага начин поне част от доходите на работещите в тази сфера да бъдат осветени - възложителите на ремонтите да бъдат привлечени  като "сътрудници" на НАП и да изискват счетоводни документи, когато плащат.

 

КОГА

Предложението на МФ е включено в проект за промени на ДОПК - Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Проектът е публикуван на сайта на министерството и е на фаза "обществено обсъждане". Идеята е облекчението да влезе в сила от 1 януари 2021 г. 

Добрата новина е, че МФ предлага данъчният бонус да може да се ползва и за ремонти, направени през настоящата година. Това означава, че разходи до 2000 лева за жилищни подобрения може да бъдат уважени и приспаднати от доходите ви за облагане, когато попълвате данъчната декларация за 2020 г.  

 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от подоходния налог

22.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1757 6
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3492 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3708 11

Коментари

Basilisk

Проектът предвижда всеки данъкоплатец, който е викал майстори за ремонти в апартамента (или къщата), да може да намали с до 2000 лева сумата на доходите си

Гениално! 👌😂

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...как ги избират в тези министерства..?...сигурно по партийна линия...

 

...десетилетия наред не могат да се преборят със сивия сектор свързан с ремонтите по домовете...като нямат акъл да се посъветват как се прави това в белите държави...

 

volog2

Смислено е! Не е въпросът как се прави в "белия свят", а как може да стане тука. Най-после нов подход, който да предлага морков, а не само административна тояга за съвестните - примерно всеки домоуправител да докладва на НАП и ДАНС дали някой е правил ремонт в блока.

fractal
снимка на fractal

Тези от МФ трябва да гледат филма Баш Майстора 

Мин Фин ще прецака Борисов

Европа дава МФ  не дава

Трябвв да се печатат пари и да се раздават на всеки с малки суми но редовно 

fractal
снимка на fractal

Тези от МФ трябва да гледат филма Баш Майстора 

Мин Фин ще прецака Борисов

Европа дава МФ  не дава

Трябвв да се печатат пари и да се раздават на всеки с малки суми но редовно 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Нема лошо! Т. нар. "майстори" са все още неощавена кожа. Същото трябва да въведат и за ремонт на кола. Да го питам тогава съседа, дето поправя всекви дреболии по колите на блока, как ще издава касови бележки  и други счетоводни документи, посочени в закона за счетоводството.

Интересен обект за щавене са и бабичките, дето продават зарзават по пазарите. Те са много сив сектор.

Under_My_Thumb

Читател на Narod.bg предлага на МФ да прескочи и до Ливан за да си прибере данъците:

 

„Читателят на Narod.bg пък е категоричен, че в адския огън са изгорели следи и за „български пари”.

Че Бойко Борисов тъка милиарди в Ливан алармира пръв Волен Сидеров. В началото на юни 2013 г. лидерът на „Атака“ хвърли бомбата:

„Хора от ГЕРБ използваха държавните самолети, не само Авиоотряд 28, за да изнасят пари в чужбина. Това ми беше разказано лично от хора, близки до Борисов, които имаха високи постове в миналия кабинет“, обяви националистът.

По думите му хората на Борисов са изнесли милиарди към Ливан, откъдето парите са били разпределяни в офшорни сметки

Бойко подскочи като ужилен: „Аз съм бил веднъж в Ливан, в официална делегация на държавно посещение, веднъж в Катар на държавно посещение, с всичките журналисти, бизнес делегации и тези самолети не са ходили там. Това са такива измишльотини, клевети и набеждавания, че нека да ги докажем в съда”.

Така Борисов се закани, ще съди атакист №1 за разкритието, че с чували е изнасял милиарди към Ливан.

„Завеждам много дела. Чакам адвоката г-н Марковски, за да го упълномощя за всички тези клевети и набеждения, които Волен Сидеров прави“, обеща Борисов.

Прелюбопитно е, че делата така и не бяха входирани в съда, а скандалът бе удобно забравен и заметен под килима, а Волен Сидеров му стана коалиционен партньор в третия кабинет на ГЕРБ. Защо ли?!"

Ernest_Everhard

Смислено... много далеч от такова, направо си е малоумно. Ремонтът трябва да е до 1000 лв., иначе само ДДС-то при фактуриране затрива 200-тате лева кяр, т.е. някакво скромно ремонтче за под 1000 лв. би могло да се фактурира,  по сериозните неща остават в сивия сектор за "радост" на МФ, не знам събраните ДДС, ДОД, КД и т.н. дали биха избили разходите на МФ за допълнително осчетоводяване и неизбежното увеличаване на административния персонал (след всяко подобно решение на кое да е министерство) съобразно "ползите" от това човеколюбиво начинание.

nebenebe

Няма нищо да излезе от тая работа. В някои глави не витае грам реализъм. Наивно е. Че държавата иска да си вземе данъка е ясно, но майсторите на пасат трева. Не знам дали изобщо е възможно на част от услугите да се хванат спатиите. Едни хотели не могат да хванат съвсем изкъсо, какво да говорим за единаци.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ремонтът трябва да е до 1000 лв., иначе само ДДС-то при фактуриране затрива 200-тате лева кяр,

 

И ако е по-малко от 1000 лева пак си вътре. Ако е за 700 лева, кво? Ще платиш 140 лева ДДС, за да кяриш 60. Абе, тъпотия отвсекъде. Как си представят майсторите да се регистрират по ДДС или да ходят с касови апарати? Щото тея ремонти се плащат кеш, в брой или на ръка. Щом опряха до парите на майсторите - ясна е работата. Щото това не се прави за кяр на гражданите.

Zmeja

При една и съща цена на услугата 10% бонус < 20% ДДС. Разправиите башка.

Seawarrior

Безумни мерки, безумен подход. Ако си под наем нямаш право..., какъв данък жилище ще плащаш ако си там под наем? Ако с фирмата си свързано лице, не може. Що? Ами ако чичо ти може да реди плочки, ще вземеш някой от борсата, че да спестиш 0,2К, ще падна от смях. Нека този, който ги е мислил тези мерки, да си върне заплатата или да му вземат полагаемия отпуск.

Zmeja

И сега данъчната основа на наемодателите при плащане на ДДФЛ се намалява с 10% за подържане на обекта - ремонти и др. Остава ако собственикът ползва новия бонус да не му приспадат тези 10% от получената сума като наем.

dobadoba

Писал съм го и друг път, действителен случай:

През далечната 200х година сменях дограма и изолирах жилището си откъм северна страна, вървяха програми по ЕС и тогава.

Ходих в бамката - така и така, подавате тези и тези документи, викате тая и тая фирма, плащате тези и тези пари и АКО след това ОДОБРИМ обекта - връщаме половината!

Свързах се с препоръчаните фирми - можели след няколко месеца да дойдат, заети били!

Интересно ми стана, обадих се на познати строители - умреха от смех!!!

Разбрахме се с един от тях, дойде човека с едно момче и ми направи всичко за 1/4(25%) от парите сметнати от бамката, няколко дни работа!

⚓️

 

tatyana1

Не си струва. Първо като сметнеш какъв % от стойността на ремонта са майсторите и какъв- материалите, вече си губи смисъла. Като сметнеш и ДДС- вече си на минус

tatyana1

А и като си плащат ДОД, майсторите ще си го включат в цената

Влез или се регистрирай за да коментираш