Quantcast

Медия без
политическа реклама

През управлението на Борисов камерите на "К. Андреево" не работели

25 Май 2022
БГНЕС
Министерството на земеделието настояват на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.

Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. Това става ясно от казаното в ефира на бТВ от зам.-министъра на земеделието Иван Христанов по повод скандала за пропуснатите ползи за държавата от граничния контрол и предлаганите подкупи на шефа на БАБХ.

„Как може на ГКПП "Капитан Андреево", в помещения на държавата, където се извършва контрол, да няма камери и да няма нито един запис? Това е един въпрос, на който нямаме отговор. Изпратеният от нас полицейски екип установи, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им не водят наникъде“, поясни той.

"Ние се опитахме да разберем къде изобщо са вързани камерите - отговор не ни беше даден. Една седмица търсехме накъде водят кабелите. Най-накрая, когато разбрахме, че не можем да го установим, изпратихме колеги от полицията да проверят. Екипът установи, че има три камери, наведени надолу и кабелите не водят наникъде. Това е бутафория - там няма нито един запис, нито една минута за последните 10 години!", заяви Христанов.

Иван Христанов заяви, че докато казусът не се изясни, от Министерството на земеделието настояват на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.

В понеделник депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата на "Евролаб", която оперира на ГКПП "Капитан Андреево", е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Костурков твърди, че парите са предложени от бивш депутат с цел фирмата, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата, да запази дейността си. Според депутата фирмата е била избрана по "неясен начин" през 2012 г. от тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов от ГЕРБ. Договорът е изтекъл в края на ноември 2021 г., а на 31 декември 2021 г., зам.-директорът на БАБХ подписва нов договор с "Евролаб" при "неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори" - твърди Костурков.

Христанов заяви, че начинът, по който се развиват събитията през последните четири месеца и голямата медийна кампания срещу него в последната седмица, го кара да си зададе въпроса кой стои зад това:"Една малка фирма няма ресурса да изпълни подобно нещо." "Затова колеги от "Продължаваме промяната" няколко пъти заявиха, че зад това стои нещо по-голямо - интереси. Явно интереси на доста по-високо ниво от тази фирма биват засегнати", каза той.

В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „Капитан Андреево“. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успя да прекрати договора си с фирмата, която през последните поне 10 години се занимава с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарен контрол и свързаното с това обслужване на камионите. Прехвърлянето на работата от частната фирма към държавната агенция обаче не мина спокойно и от към Турция се натрупаха много чакащи камиони с храни да влязат у нас. За да реши проблема първоначално е било решено тези товарни автомобили да изчакват на създавани в момента буферни паркинги до София лабораторните резултати на внасяната от тях земеделска продукция. Днес от БАБХ уточниха за „Сега“, че задно с агенция „Митници“ обсъждат отделянето на временна зона на територията на самия ГКПП "Капитан Андреево", в която товарните автомобили да изчакват резултата от лабораторния анализ, без да се пречи на движението през пункта. От агенцията по храните информират още, че от вчера е започнало намаляване на времето за изчакване. Също от 23 май зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заедно с посланика на Турция Н. Пр. г-жа Айлийн Секизкьок посетиха пункта по-рано в опит да се разреши кризата с огромните опашки от камиони, образували се след разгарянето на спора между държавата и "Евролаб 2011". По думите на Христанов служителите на въпросната фирма, които би трябвало на 20 май да са освободили помещенията на пункта, но не са, саботират проверката и това създава опашките. За пореден път той припомни, че служители на агенцията са обиждани и заплашвани като общо 6 човека са напуснали заради този "тормоз" през последната седмица. Като примери за саботаж той посочи, че хора, които нямат никакво отношение и права по митническия контрол казвали какво да се товари и разтовари от камионите. От своя страна представители на асоциациите на износителите на плодове и зеленчуци от Турция заявиха, че най-големият проблем в момента е наличието само на една фирма отговорна за товарите и тяхната връзка с официалния контрол. "Смятаме, че ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, които да изпълняват тази функция, проблемът ще бъде разрешен", казаха те. Според собственика на отстранената от пункта частната фирма, Васил Димитров по този начин се изземва бизнесът му. По думите на Христанов обаче, тази фирма може да продължи да е оператор и да прави връзка между документите на превозвачите и лабораторията в София, където продуктите се изследват за съдържание на пестициди. Освен това очаква броят на фирмите, като за целта е обявен конкурс, на който обаче, от пет кандидата един вече се е отказал отново заради заплахи. https://www.segabg.com/node/216400 https://www.segabg.com/node/216355  

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?