Quantcast
Нинова даде шефа на "Кинтекс" на прокурор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Нинова даде шефа на "Кинтекс" на прокурор

Настъпил съм нечии икономически интереси, смята нароченият за уволнение директор
Обновена
5 484
 БГНЕС
Корнелия Нинова

"Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) извърши проверка на дейността на „Кинтекс“ ЕАД за 2021 г.  Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на фирмата - оръжеен търговец. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи", обяви министерството.

В съобщението от МИИ са посочени и предприетите мерки:  Докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и  на Агенцията за държавна финансова инспекция, а министър Корнелия Нинова е наредила смяна на ръководството на „Кинтекс“. 

Часове по-късно директорът на "Кинтекс" Александър Михайлов обяви в позиция до медиите, че навярно е настъпил нечии икономически интереси и затова искат да го отстранят. Той посочва, че наскоро е подписал рекордно голям договор за 40 млн. евро, и твърди, че обвиненията за нарушения са безпочвени. 

 

Процедура

Ресорният министър не може да "уволни" директно членове на съвета на директорите на държавното предприятие, защото то под шапката на Държавната консолидационна компания - т.е. ДКК трябва да направи необходимите действия за кадрови промени.

 

Конфликт на интереси?

Изпълнителният директор на "Кинтекс"  -  Александър Михайлов, влезе в ръководството на  ДКК през октомври 2021 г., а  буквално дни по-късно се премести в борда "Кинтекс".  Оказа се, че паралелно с работата си в държавния оръжеен търговец Михайлов продължава да управлява и частни компании, в чийто предмет също влиза търговия с изделия със спецпредназначение. Още през януари т.т. се появиха информации, че той е управител и мажоритетарен собственик на “Интер Комерс Консулт” ООД и е едноличен собственик на “Лин Асет” ЕООД.


Реакция

"Сменят ме дни след рекорден договор за над 40 млн. евро. Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи причини за моето освобождаване", обяви в позиция до медиите Александър Михайлов след новината, че Нинова иска да бъде освободен.

„Веднага след встъпването на новия министър ѝ предоставих подробен доклад за актуалното състояние на дружеството“, посочва Михайлов, който е дългогодишен служител на „Кинтекс“ и е бил неов директор и преди години. Той твърди, че през 2021 г. заварил дружеството в много тежко състояние - загубени стратегически пазари, неизгодни договори, огромни разходи със съмнителна ефективност. Затова се захванал със спиране на неизгодните договори и с възстановяване на позиции на традиционни пазари. Само месец след повторното му назначаване за изпълнителен директор е подписан договор за над 9 млн. лв. за индийския пазар, а наскоро е сключен и контракт за над 40 млн. евро - рекорден в новата история на „Кинтекс“. "Явно всичко това увеличи апетитите към дружеството", коментира мениджърът. 

„Историята, че съм в конфликт на интереси, се тиражира в медии със съмнителен произход още от 2018 г. – именно затова предоставих цялата обективна информация на министъра на икономиката и индустрията с нарочен доклад. Никога не съм бил в такъв конфликт, на интереси,  не съм и към момента“, посочва Алексанъдр Михайлов, като пояснява, че е имал фирма, която не е развивала дейност и това е отразено във всичките му декларации пред КПКОНПИ и в докладите му до министъра. Той опровергава и друга "опорка", тиражирана от определени медии - че е ощетил „Кинтекс“ с договор със сръбска компания в периода 2017 – 2018 г. Всъщност предприятието генерира допълнителна печалба в размер на над 1 млн. евро, твърди директорът.  

„Призовавам да се публикува докладът на инспектората,  за да се запознае обществеността с него. В противен случай се хвърля само медийна димка – съобщава се, че той е даден на прокуратурата, а когато окончателните резултати излязат, те вече няма да са интересни за никого“, посочва Александър Михайлов.

Той припомня, че е издържал успешно проверките на спецслужбите и те са му Разрешили достъп до класифицирана информация, без което не би могъл да оглави важното предприятие. Директорът твърди също, че е изпратил до Нинова четири доклада за процесите в дружеството, за проблемите и перспективите, като е молил и за среща с министъра, но така и не получил покана. Убеден е, че нечии икономически интереси стоят зад искането за отстраняването му. 

Ключови думи:

Кинтекс

Още

Скандалите около Нинова повдигнаха завесата на бизнес за милиарди
"Кинтекс" превел нови 187 хил. долара в Дубай под носа на ДАНС

07.09.2022

6942
Шефът на ДКК: Категорично са източвани пари от "Кинтекс"

04.09.2022

2777