Quantcast
Кабинетът увещава банките да развържат кесиите за туризма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът увещава банките да развържат кесиите за туризма

Банките репликират: Двата държавни титана - ББР и Фондът на фондовете, трябва да поемат риска при кредитирането на закъсали фирми
961
 Илияна Кирилова

Прелюбопитна "работна среща" е провела вицепремиерът Марияна Николова с ръководствата на банките в България. Николова, която отскоро е министър на туризма, е настояла финансовите институции да проявят повече съпричастност към фирмите от ресора й, които са тежко пострадали от пандемията от COVID-19.  За съдържанието на срещата научаваме от прессъобщение на пресслужбата на министерството. 

Ето какво е обяснила Николова на банковия елит: 

  • "Компаниите се нуждаят спешно от дългосрочни кредити с по-ниска лихва, които да са гарантирани през Българската банка за развитие. Необходима е по-голяма гъвкавост при отпускането на средства по програмата за подпомагане на МСП в условия на криза и опасност от фалити.
  • Туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонът приключва и  браншът наистина е в критично състояние. 

Марияна Николова е изтъкнала, че фирмите настояват да имат 3 години гратисен период за кредитите и искат банките  да приемат като обезпечение дялове и акции или на цялото предприятие, което кандидатства за заем. Освен това искат кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. А специално туроператорите имат нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията (става дума за парите, които превели авансово на хотели и авиокомпании, но Ковид-19 е провалил планираните почивки и екскурзии). Идеята е, докато чакат възстановяването на сумите от чужбина, да получат заеми, за да могат да платят на своите клиенти в България дължимите средства. 

 

Банките също имат забележки към държавата, става ясно от прессъобщението. Председателят на управителния съвет на банковата асоциация Петър Андронов е отправил препоръка двата финансови титана на държавата - ББР и Фондът на фондовете, да поемат тежестта от рисковете при финансирането на фирми с неясни перспективи. Правителството и двете финансови институции могат да ревизират мерките за подпомагане на бизнеса в корона-кризата и да направят специален продукт за туризма, смятат банкерите, като обещават пълно съдействие.

 

 

Още

Външният министър се сдоби с двама заместници

24.09.2021

728
Неповторимият чар на Испания завладява всеки турист
Туристическият бранш иска задължителен ковид сертификат

23.09.2021

6574