Quantcast
И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И с 500 млн. лв. за язовири държавната "Монтажи" е на загуба

Дружеството не е било ревизирано в хода на годината въпреки много въпроси около дейността му
3 976
 Снимка: Архив

Държавното дружество "Монтажи" ЕАД, което получи огромна инжекция от 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири, е излязло на загуба и през 2019 година. Голяма част от предоставените пари за ремонтите стоят по банкови сметки, а разходите на дружеството са доминирани от разходи на подизпълнители. Реална дейност отново се обещава в следващите две години.

Това става ясно от годишния финансов отчет на фирмата за 2019 г., публикуван на сайта на финансовото министерство. Държавното дружество "Монтажи", в което работят 176 души, получи чек от правителството през 2018 година през Държавната консолидационна компания в размер на 500 млн. лв., за уж спешен ремонт на 400 язовира. От финансовия отчет става ясно, че те ще трябва още да почакат - приключването на строителството се отлага с още две години. 

Изливането на парите не е помогнало на фирмата да излече на печалба, макар загубата да е свита и от дружеството да счита това за съществено подобрение на финансовото състояние. Фирмата отчита за 2019 година загуба от 1,16 млн. лв. при 2,06 млн. загуба за предходната 2018 г. С новият минус общата непокрита загуба на фирмата стига 8,1 млн. лв. 

Финансовият отчет показва колко несъизмерим с обичайния обем от дейност, реализиран от фирмата, е отпусната му сума от ДКК като аванс за ремонт на язовирите, която за 2019 г. възлиза на 461, 8 млн. лв. На този фон дружеството отчита приходи от 25 млн. лв. и разходи от 26 207 лв. Голяма част от разходите са за външни услуги - 21,8 млн. лв., като тук доминират разходите  за услуги на подизпълнители - 12 млн. лв. и застрахователни разходи - 9 млн. лв. Не става ясно за какво точно са ползвани подизпълнители. Като незавършено  строителство фирмата отчита  15,1 млн. лв. , като приключването на строителните дейности се чака в следващите две години. 

От финансовият отчет става ясно, че голяма част от парите за язовирите стоят по сметки на дъщерната фирма на "Монтажи" ЕАД - "Монтажи-София" ЕООД. По нейни сметки към края на годината има  160, 7 млн. лв. Не е ясно каквто точно прави фирмата с тези пари, във финансовия отчет е отбелязано, че тя ще действа като платежен посредник на "Монтажи". По данни от фирмените регистри осигурените лица в дъщерната "Монтажи-София" към месец април са били 3, а според последния наличен отчет на фирмата - за 2016 г., фирмата е била  на  печалба от 19 000 лв. 

Въпреки многото въпросителни  около "Монтажи" ЕАД през годината, за които писа и "Сега", в дружеството не е извършвана данъчна ревизия, става ясно от отчета. "Монтажи" бе основен изпълнител и при строителството на водопровода за Перник. 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от подоходния налог

22.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1761 6
Цяла България вече е заплашена от воден режим

10.10.2020

Обновена

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

8758 45
МОН е превело парите за увеличение на студентските стипендии

23.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1266 3

Коментари

Калпазанче

Гуджо лапа мръвки!  Няма контрол. Яко...

Хумангоид

Гербасите май така "балансират" държавния бюджет - чрез врътки с разни държавни фирми - тук 500 милиона за язовири, там милиард за нова ВиК, таме -  300 милиона за вагони и релси... а всъщност нито лев не се движи, но колонките в тефтера на Влади равнят.

nebenebe

Това е "Копринка", нали? Бившият "Г. Димитров". Паметникът още е там. Наоколо руснаци въртят туристически бизнес. Доста пара е вложена. Да здравствует дружбата!

Светозар

Именно за компенсиране на тези огромни загуби, ген. майор, д-р на физкултурните  науки, г-н Бойко Борисов е предвидил да се построят сто броя държавни бензиностанции.

Колкото повече държава, толкова повече социализъм, е заявил по този повод г-н Бойко Борисов, председател на дясната партия ГЕРБ.

nebenebe

Към националсоциализъм вървим демек. Ами всички тъй правят. Ей го и другаря Тръмп.

риболовец 5

   Освен АЕЦ Козлодуй, има ли  други държавни предприятия  на печалба?

Billy-Joe Winchester

Държавната лотария.

nebenebe

Е то една лотария как да е губеща, като е планирана винаги да печели. Допускам за възможно, у нас по-едрите печалби да се пускат в последния момент. Не знам как е по света.

3biri

Некадърни счетоводители. Това им е проблема. Или умишено дружеството се подготвя за приватизация/подаряване. Дали са направили преоценка на активите си?

paragraph39

ВЪХ, как щях да забравя/добре, че авторът на дописката усърдно напомня!/, че "Държавата е лош стопанин!"!

Аз пък да напомня на автора, че, май, ЧАСТНИЦИ най-често и най-масово фалират и банкрутират по света и у нас- може би, защото са "добри стопани"!!! А?!

 

nebenebe

Не е баш тъй. У нас частниците, едрите де, са печени, лепят се плътно до политиците. Гушат ги като пуйки. Пуйки, патки, все в .... там де. То не че не е тъй навсякъде.

lalluger

Не разбирам защо се работи с подизпълнители? Ако една частна фирма има поръчки по 400 язовира, дали ще е така щедра към подизпълнители или ще си назначи хора и купи техника и в редки случаи да ползва подизпълнители?

Щом 500 милиона са малко за ремонти, на каква ли стойност е било построяването? Сума, за която България днес не може да мечтае.

Влез или се регистрирай за да коментираш