Quantcast
ЕЦБ обяви кои 5 български банки ще са под директен надзор | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ЕЦБ обяви кои 5 български банки ще са под директен надзор

Подуправител на БНБ влиза в Надзорния съвет на Европейската централна банка с право на глас
6 745

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести списъка на банките в България, които ще бъдат обект на директен надзор от нея, считано от 1 октомври 2020 г. Това са "УниКредит Булбанк" АД, "Банка ДСК" АД, "Обединена българска банка" АД, "Юробанк България" АД и "Райфайзенбанк (България)" ЕАД.

Решението е част от процеса на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ съгласно решение (ЕС) 2020/1015 на ЕЦБ от 24 юни 2020 година, пише още в съобщението на БНБ.

Началната дата на тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ е 1 октомври 2020 г. Считано от тази дата с решение на УС на БНБ Радослав Миленков - подуправител, ръководещ "Банков надзор", ще бъде представителят на Българската народна банка в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

За целите на директния надзор върху системните банки БНБ определя подкоординатори, както и свои представители в съвместните надзорни екипи за значимите институции. 

ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции.

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чуждите инвестиции са с 30% по-малко от миналогодишните

17.11.2020

553 8
БНБ: Може да се стигне до вдигане на данъци

05.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

3798 11
Уникредит Булбанк отново измести Банка ДСК от върха

03.11.2020

7543 11

Коментари

nebenebe

Ще паднат ли лудите такси?

pasamaz

Точно никога ! Но ще им се качат някои разходи на банките, таааа.... Вади левчетата

nebenebe

Докато беше  Експрес банк, нямаше такса при теглене до 3000 лева. После сложиха такса 1 лев. После стана 2 лева. Га цъфна ДСК таксите хептен литнаха. Сега лансират някакви карти. Теглиш, не теглиш, доят те всеки месец. Лихви за влогове = 0. Че и аз искам да стана банкер. Ако се освободи някое място, обадете се. Владея аритметиката.

пенико

Само да не се окаже после , че банките под надзор нямат ни стотинка .....

Доц.Трътлев

Няма. Те не са български като Цеко Миневата, имат си покритие. Но си доят по мутренски, защото държавата  им разрешава, а знаем че тя е мутренска и такъв е и банковият надзор.

pasamaz

Може да искаш ама вече е невъзможно. Такава професия, банкер, вече няма. Отдавна си мисля, че от регулации и "добри" практики дето ужне са задължителни ще изчезнат банките по принцип. Мисля си и че тоя надзорен напън в крайна сметка храни небанковите финансови институции, дистрибутира бизнес. Ако кажеш, че телекомите дерат по-малко от банките няма да ти повярвам. Даже и кредитни карти имат вече .... колекторите никнат като гъби и правят по 17-20 % годишна доходност, която не се протестира и никой не го е еня. Добрата новина е, че "пазара" се спихва. Преди 20 години се стрижеха над 7.5-8 млн. глави добитък, а напоследък са 6.....

Доц.Трътлев

👍

usmivko

Някой беше казал "дайте ми правото да печатам(контролирам) парите на една страна , не ме интересува кой ще управлява"

Solace

Една от посочените банки си сменя главния изпълнителен директор. Иде чужденец...

Хулиган

Споко!

Пак ще ви стрижат, но вече по европейска методика...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/

Lerin

Противно на очакванията, банките, които ще ги гледат под лупа от ЕЦБ са все с чужди собственици и явно имат притеснения по линия на груповите операции и кредити.

Solace

Цъ, притеснения никакви. Просто ЕЦБ следи системните (най-значимите) банки. 

Цековото такова е значимо дотолкова, доколкото държавата налива пари в него. Лошото е, че отчита много активи, и без държавна подкрепа къщичката от карти не ще да е стабилна, а Баце не обича в негов мандат да фалират банки, особено ако има чужди милиони, които да ръси като благодетел.

Ако ЕЦБ (или дори БНБ) се захване с банките с български собственици, ще се натъкне на доста интересни неща. И тъй като всички го знаят, предпочитат да си затварят очите...

Влез или се регистрирай за да коментираш