Quantcast
Даваме 10 млн. лв. за ненужни стикери за Гражданска отговорност | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Даваме 10 млн. лв. за ненужни стикери за Гражданска отговорност

Държавата ще кара шофьорите да лепят хартиените знаци за застраховката поне до 2022 г.
20 638
 Илияна Кирилова

Премахването на хартиения стикер "Гражданска отговорност" скоро няма да се случи, въпреки че от доста време застрахователите сами предлагат тази промяна в улеснение на водачите на превозни средства.  Още поне година и половина шофьорите в България ще плащат за на абсолютно излишните лепенки на предното стъкло на превозното средство, което по груби сметки прави общо 7-8 млн. лева годишно. 

Комисията за финансов надзор обяви, че тепърва ще прави "задълбочен анализ" как отмяната на стикера ще се отрази на ползвателите на застрахователни услуги. "Подобен анализ би могъл да се извърши само в условията на нормална и стабилна икономическа обстановка, тоест след отпадане на кризисната ситуация, създадена поради пандемията от COVID-19", посочиха от КФН в отговор на запитване на в."Сега". И уточняват, че промяна може да се  осъществи не по-рано от 2022 г. 

Още миналата година Aсоциацията на българските застрахователи (АБЗ) предложи хартиеният знак за платена "Гражданска отговорност" да отпадне, защото вече всичко, което е свързано с тази застраховка, се прави онлайн - вкл. издаването на полиците и контролът.  Въпреки това лепенките по стъклата все още са задължителни. Стикерите се издават от Гаранционния фонд, като собственикът на колата заплаща за неудобството по 1.40 лв., а ако е избрал разсрочено плащане на 4 вноски, дава по 5.60 лева годишно за четирите лепенки. 

 

Полиците "Гражданска отговорност" се издават единствено чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). До нея имат достъп в реално време КФН, всички застрахователи и КАТ. Всеки сключен договор за застраховка на МПС веднага се отразява в Информационния център към Гаранционния фонд, а контролът се извършва по електронен път, посочват от асоциацията на застрахователите. 

По данни на АБЗ в момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лв. за брой. Според застрахователите собствениците на автомобили у нас ще си спестят около 10.44 млн. лева, ако напълно безмислените лепенки по скъклата отидат в историята, където им е мястото - в хартиената ера.

 

За самите застраховател отпадането на архаичните стикери също ще е от полза -  техните служители ще бъдат разтоварени от досадната бюрокрация, свързана с получаването, обработването и отчитането на стикерите. Без хартиените знаци сключването на застраховки "Гражданска отговорност" ще става изцяло онлайн и няма да се налага посещение на офиса на застрахователя. Ситуацията с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19, допълно подкрепя смисъла и необходимостта от пълно дигитализиране на процеса по сключване на задължителната застраховка.

За премахването на стикерите обаче са необходими промени в  Кодекса за застраховане. От КФН посочват, че  техният дъблок анализ щял да обхване и необходимите нормативни промени. 

 

Очите на тол системата 

Необходимо е да се разгледа също така възможността за извършването на проверка за валидна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите чрез системата „БГ тол“, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“, се посочва още в отговора на Комисията по финансов надзор. От там обясняват, че камерите на тол-системата трябва да следят по номера на пътнотранспортното средство не само за наличието на винетки, но и за платена  „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. "В случай на техническа възможност отново ще са необходими нормативни промени, регламентиращи процеса", казват от финансовия надзор.  От отговора на КФН става ясно, че противно на уверенията на пътната агенция, че камерите - очите на тол системата, ще виждат всичко, свързано с трафика, тепърва ще се търсят технически възможности "очите" да "виждат" дали засеченият автомобил освен платена пътна такса има и валидна застраховка. Това означава, че информационните системи на тол управлението и на Гаранционния фонд тепърва "ще си свързват жичките"  (ако цитираме бившия вицепремиер Симеон Дянков за свързването на мрежите на НАП и митниците).

 

Користни интереси?

Темата с премахването на лепенките, удостоверяващи платена "Гражданска отговорност", е широко коментирана от автомобилистите. "Всички разумни доводи за отпадането на стикера са ясни. Защо все още е в сила законовото изискване за него? Защото открито обслужва частни лобистки интереси на фирми и организации. Те определено предпочитат постъпленията  от цената на самия стикер вместо директния достъп на гражданите до тази услуга", е мнението на голяма част от водачите в социалните мрежи.

"Достатъчно е да се влезе в базата данни на Гаранционния фонд на адрес http://eisoukr.guaranteefund.org и да се въведе регистрационният номер или номерът на рамата на автомобила, за да се разбере има ли валидна полица "Гражданска отговорност". Всеки може да направи такава справка от лаптопа си, от компютъра си или от смартфона си", писа още през 2015 г. в "Сега".  

 

Посредниците

Оказва се обаче, че застрахователните брокери са против отпадането на стикера "Гражданска отговорност". "Ние сме изразили становището си до КФН, че към настоящия момент това не би била добра стъпка. Тя би довела до пренапрягане на пазара и вероятно до отваряне на безкраен брой уеб-портали за издаване на полици, които е трудно да се каже в каква степен може да бъдат контролирани. Страхувам се да не изпаднем в някакъв хаос. Представете си, ако дори един нелегален уеб-портал се появи. Стикерът и картончето, което се издава към застрахователните полици, са една допълнителна гаранция, че всяка полица, издадена от брокер, агент или застраховател, е нормална и с нея няма да има проблеми при бъдещето й използване", посочи Костадин Пеев, председател на Асоциацията на застрахователните брокери в България. 

"Аргументите" на посредниците са абсудни - по тяхната логика трябва да се забрани цялата електронна търговия, защото може да се появи някой фалшив и крадлив сайт. 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Щастливо съвпадение на факти

20.11.2020

Г-н БАЛЕВ

2763 2
Комисията за финансов надзор отново нагло си вдига заплатите

17.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

7729 14
Коронавирусът свали леко цената на "Гражданска отговорност"

27.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

2367 1

Коментари

ПероВТ

Стикерите са най-малкият проблем. Готви ни се голяма "тесла" чрез побългарената, в интерес на застрахователите, система бонус-малус. 

1. В Европа при изчисляване на коефициента бонус-малус се вземат предвид единствено причинени ПТП със застрахователни щети, доказана или призната вина, тъй като само тези нарушения засягат пряко застрахователните фондове и водят до обезщетения. За осталите - надвишил скоростта, говорил по телефона, отнел предимство, пил... си има санкции в правилника.  При нас обръщат бонус-малус във възпитателно средство - санкция, дублираща все по-тежките наказания. При средно 1 милион нарушения годишно след 3-4 години всички ще сме в малуса и ще плащаме в най-добрия случай двойна ГО.

2. Предлаганото съотношение бонус-малус 23% на 400% е несрещано в държавите от ЕС. В Румъния след 10-годишна практика е 50 на 80%. 

3. В Румъния работят Евроинс, Далл Богг и още една наша компания, като Евроинс е сред най-големите в сектора на автомобилното застраховане. Работят на печалба при тамошния бонус-малус (само нарушения със застрахователни щети и съотношение 50-80%) и не се оплакват. 

Калпазанче

Докато не опандизят "девойката" теслата ще е постоянна!

Умберто Жеко

А защо няма държавен застраховател?Нали таква...  пазар..?

Дали ако има добре структуриран държавен  застраховател  няма да фалират  сегашните?

 

Моя позната  3 г ,чака обезщетение блъсната на заден ход и почупена като пешеходка.

Gautama
снимка на Gautama

Ако продължа вашето разсъждение, то държавната собственост в икономиката е панацеята за всички проблеми - значи трябва да има и държавни магазини, и държавни аптеки и държавни.........каквото се сетите. Все ми се струва, че такава икономика имаше и експеримента не завърши добре.

 

Бихте ли споделили за едно "държавно" нещо, от което сте доволен в момента. 

 

 

ПероВТ

Българската държава  или по-точно бандата, която я управлява, допуска да има скрити монополи и картели. В това е проблемът.  По-лош от държавния е само частният монопол. След като комисиите от рода на КЗК, КФН, КЕВР не си вършат работата, остава да се създаде конкуренция чрез създаване на държавна компания.  Но пак няма да се получи, тъй като след месец  шефовете на държавната компания ще бъдат купени и тя ще стане част от негласния монопол/картел.

'FranceskRivalta'8

Същият въпрос важи и за "честния" частник", нали?

редник

Дали ако има добре структуриран държавен  застраховател  няма да фалират  сегашните?

 

А, представете си - и държавна банка?!...

редник

 

 

А за стикерите - да, неприятно е и плащането им, и свалянето на стария...

paragraph39

Застраховката "Гражданска отговорност"/"ГО"/ изобщо  НЕ трябва да е задължителна, а само по желание!

Задължителната застраховка "ГО" е и противоконституционна, при това- тъй като тя предполага евентуална бъдеща ВИНА на водач или собственик на МПС и това Предположение се заплаща ежегодно/ но НЕ се връщат парите при нереализирана вина!!!

Отделно, че "ГО" покрива нанесени щети, но само до съответния размер на сключената застраховка- а разликата над този покрит от застраховката размер на щета може да се търси в Съд/ по ЗЗД/! Трябва просто да се въведе бързо съдебно производство! И Оценката на Щетата да се извършва от заклети вещи лица към Съда, а НЕ от такива, "заклети" към застрахователя/негови служители или на хонорар към него/!

КАЗАХ!

jovani
снимка на jovani

Параграфе, пълна каша ти е в главата - как работи застраховането като финансова схема.

Да ти върнат застрахователна премия, ако няма реализирана щета ? И то на всички застраховани по този риск.

Може, ама тогава трябва премията да е равна на лимита на отговорност по полицата.

seriozen

Що пък не, добра идея е да се махнат всички стикери и всичко да премине онлайн. Само по този начин ще се освободим от малко повече бумащина.

Фандъков

20% !!!

ИвКо

Бихте ли споделили за едно "държавно" нещо, от което сте доволен в момента

 А дали това трябва да ме интересува особено, по важното е че съществуването на държавна собственост в бизнес средите е до много голяма степен мерило за това колко струват "държавниците" дето едно предприятие не са в състояние да управляват, а се фукат че знаят как се управлява държава.

Gautama
снимка на Gautama

А дали "знаещите" и "можещите" им се занимава с политика. Съмнявам се...

редник

ИвКо,

Много точно!

Проблемът е как да избираме знаещи и можещи?...

jovani
снимка на jovani

То хубаво сте зачекнали тази тема, ама да бяхте разкрили чии са користните цели ?

Поне последно беше печатница Демакс на Петър Кънев, един от несменяемите депутати от БСП.

Чета, че в момента е спечелил и голям договор с тотализатора.

 

 

Минувача
снимка на Минувача

Не беше ли същия, който печата протоколите за отчитане на изборните резултати?

ИвКо

 На 18.

 Съмненията по скоро са излишни. На власт идват тези дето могат да лъжат и крадат от изстрадалата държава без да се изчервяват или поне притесняват за неизчерпаемите си консуматорски амбиции. 

 Проблемът е как да избираме знаещи и можещи?

 Освен с масово гласуване на избори не виждам никакъв друг начин който да допринесе за малко повече справедливост, включително и за някои екзотични партии дето цоцилозѝте не ги турят в сметката. Нека в Парламента да има и наши идиоти, а не там да са само назначените, като рискът и те да бъдат купени си остава само за наша сметка, но все пак е нещо. Иначе не гласуването винаги е глас в полза на статуквото. Управляващите обаче не обичат масовото гласуване защото ги вкарва в излишни разходи, трябва да купуват повече гласове и за повече пари.

 

Gautama
снимка на Gautama

Съгласен съм.

Zahary Petrov

 А някой може ли да ми отговори на следния въпрос ?
Значи, ако не си поставя стикера за гражданска, въпреки че се проверява на момента дали има или няма колата, независимо дали има стикер, ще ме глобят 50лв. въпреки че има гражданска, нали така ?
В такъв случай, ако залепя стикера, колко е глобата по чл.105 от ЗЗдП за ограничаване на видимостта през челното стъкло ?
Защото на мен лично лепенката ми ограничава видимосста.

Та ми иде малко "заьо, що си със шапка" ... ако не залепиш лепенката те глобяват, ако я залепиш пак може да те глобят ....

шиши

Даваме 10 млн. лв. за ненужни стикери за Гражданска отговорност

Стикерите са ненужни, но на някого са нужни 10 млн. лв.  

Влез или се регистрирай за да коментираш