Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов пуска газовия интерконектор с Гърция от Нова година

С джипа по магистрала "Тракия" премиерът рекламира успехите на кабинета в строителството на шосета и газопроводи

16 Ноем. 2020
Ще имаме 100% диверсификация от Нова година, размечта се Бойко Борисов насред строителната площадка на газовата връзка между България и Гърция.

Бързо укрепващият след ковид-заболяването Бойко Борисов започна ударно работната седмица - сутринта направи съвещание за епидемията, по пладне инспектира ремонтните работи по прословувата магистрална отсечка към Чирпан, прославила се като "Тракийско море" заради неравностите, а в ранния следобед нагледа строителството на газовия интерконектор с Гърция.

Премиерът хареса видяното и заяви, че след месец "ще имаме пълна диверсификация"  - защото от от Нова година България ще започне да получава и азерски природен газ.  "И понеже много не вярват, искахме да им покажеме, че ей тука се работи изключително усилено. Беше важно да се знае, че гръцките компании работят на пълна мощност. Ускорени са плащанията, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен проект за нас", поясни Борисов.

Но в гръцката компания "Авакс" - главен изпълнител на инерконектора, не цари чак такъв оптимизъм и не е ясно дали напрегнатите срокове, "спуснати" от  българския премиер, са постижими. Не е тайна, че  неотдавна "Авакс" дори поиска отсрочка до идното лято за приключване на строежа заради проблеми, причинени от коронакризата.  

"75% от дейностите вече са разгърнати. 98 от работниците са българи, заварките от български и албански компании. 24 км са покрити. Работи се със сериозен ритъм и до края на годината тези километри ще се удвояват и ще стават все повече", каза представителят на "Авакс" по време на посещението на Бойко Борисов, придружаван от енергийния министър  Теменужка Петкова и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.  От което се разбра, че има още доста работа за вършене.   

Но оптимизмът на Борисов се оказа несломим: 

"Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект – от Гърция до нашата част, ние имаме 20% там, за да може и от юг на север да потече различен от досегашния газ - 100% диверсификация. Става много мощно дружество в Александрополос. Вече чакаме корабите", обясни Борисов, визирайки терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, чието име премиерът все не успява да улучи.

 

За свързването на газопреносните системи на България и Гърция се прави 183-километрово трасе, като 150 км са на наша територия. До момента са положени и заварени към 72 км от газопропровода, а по-малко от 12 км от тръбите са засипани.

По време на визитата на премиера днес стана ясно, че има проблем с прокарването на съоръжението под яз. "Студен кладенец" и р. Марица. От гръцката компания казаха, че френската HDI ще се заеме с тази част от газовото трасе, "защото тя ще се справи най-добре".

Борисов разгледа информационната табела на строителната площадка и отсече: "Никой не е вярвал, че някога ще стане, затова много ги е яд, ония червените".

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да "клъвне" политическите противници и заради нагънатата  магистрала "Тракия". "Продължава ремонтът на 52-километровия участък от АМ "Тракия", който нашите опоненти ни оставиха в наследство", коментира премиерът.

"От 2014 г. досега сме построили 204 км магистрали, като в същото време ремонтираме и малкото пътища, които са изградили опонентите ни. На тях ще оставя манипулациите за цените и качеството на магистралите. Ние имаме още много работа!, отсече Борисов в пост във Фейсбук.

Още по темата