Quantcast
Културните институти отварят врати в европейската нощ на музеите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Културните институти отварят врати в европейската нощ на музеите

653
 EPA/BGNES архив
Музей на МВР

Музеите в София, Пловдив, Стара Загора и други градове в страната отварят вратите си за посетители по тъмно. Европейската нощ на музеите 2022 ще предложи интересни и любопитни научни и културни събития в съботната вечер, която ще продължи до полунощ.

„Сменете посоката: сами, в двойка, с приятели или със семейството, новото издание на Европейската нощ на музеите ще ви отведе на приключение във времето, пространството и въображението. Повече от 45 музеи и галерии ви посрещат с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви”, гласи поканата към публиката на Френския институт в България, който представя документалния филм „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“.

По време на Нощта на музеите ще можете да се запознаете с Micro-folie – френски дигитален музей – който току що бе инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей – София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. Открийте многообразието на богатствата на 27-те страни членки на ЕС посредством 200 творби от престижни музейни и сценични институции, между които и Панагюрско съкровище за България.

Специалната програма „Луната и хората“ ще бъде представена в музея „Земята и хората“.

В Националния военноисторически музей (НВИМ) входът също ще е свободен, а подготвената програма ще насърчи активното участие на посетителите в музейния живот. Тя започва в 18 часа.

Освен възможността да разгледат външната и постоянната хронологична експозиция посетителите на Музея ще преоткрият част от реликвите по нов начин, чрез добавена реалност. Чрез специално приложение те ще видят как картини оживяват, ще проследят как са забивани златните пирони в дръжките на връчените през 1937 г. нови бойни знамена, ще разгледат щандарта на 1-ви софийски конен полк от всички страни, ще видят как биха изглеждали с противогаз или каска от Първата световна война. Екипът на НВИМ ще отправи и предизвикателство към гостите си да станат част от кураторския екип на бъдещата изложба, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война, като определят най-интересните теми, които да бъдат включени в нея.

За доброто настроение на всички „нощуващи“ в Музея ще се погрижи Представителният духов оркестър на Националната гвардейска част. В лятното кино под звездите ще бъде прожектиран игралният филм „Врагове“ със сценарист и режисьор Светослав Овчаров и с участието на актьорите Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др.

В Нощта на музеите се включват и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово, съобщи БГНЕС.

Още

Стрелец окървави парад за 4 юли в Чикаго

04.07.2022

Обновена

1271
Резултатите от НВО: 30% от седмокласниците не разбират какво четат

24.06.2022

Обновена

5460
Сгрешена формула удължи изпита по математика в 10 клас

16.06.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1911