Quantcast
За нов автомобил в България се чака 6-9 месеца | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Автомобили

За нов автомобил в България се чака 6-9 месеца

При някои модели обаче доставката може да бъде извършена и след година и половина
10 124
 Renault България
Подобни гледки на нови коли пред представителствата в България на автопроизводителите вече са рядкост.

Кризата с електронните компоненти и пандемията от коронавирус продължават да се отразяват тежко на автомобилната индустрия. Тези два фактора доведоха до дефицит на нови коли на пазара, а това рефлектира върху сроковете за доставка до крайния клиент. Който няма друг избор, освен да чака, при това много...

Българските фирми, продаващи нови автомобили, също страдат, защото интерес от страна на потребителите има, но проблемите с производството се задълбочават. На първо място е нововъзникналата ситуация с войната в Украйна, където се произвеждат голяма част от полупроводниците, нужни за окомплектоване на всяко превозно средство. В Украйна има 17 такива предприятия собственост на чуждестранни компании. А те не работят заради военните действия.
Друг проблем са

 

спирането на производство в китайските заводи

 

и блокирането на работата на пристанището в Шанхай, причинени от нова вълна на коронавируса. Китай е основен доставчик на оборудване за автомобили, сглобявани в Европа, и това доведе до сериозни сътресения в производствените планове на големите компании.

Нова заплаха представлява и намаляването на доставките на газ от Русия за Западна Европа. Компании като Mercedes-Benz и BMW вече обявиха, че ако властите в Германия въведат ограничения на потреблението на газ, ще бъдат принудени да съкратят производството си. А от това отново ще пострадат клиентите, които очакват новите си автомобили.

Всичко това пречи на нормалната търговия, при която клиент отива при автодилър, поръчва си кола, изчаква определен срок, за който е информиран, и след това я получава. Само че сроковете стават все по-големи, като

 

за България те са средно между 6 и 9 месеца,

 

но има автомобили, при които доставката се планира за след повече от година и половина.

Всичко зависи най-вече от модела. За Renault Arkana, например, се чака около 9 месеца. Същото се отнася и за най-популярния модел на Skoda - Octavia, който се радва на огромен интерес у нас. Колите на Dacia обаче се доставят по-бързо - в рамките на 3-4 месеца, докато в същото време за електрическата Skoda Enyaq чакането надхвърля 18 месеца.

Има и една възможност колата да пристигне много по-бързо, но тогава клиентът трябва да направи компромиси с оборудването. Тук за пример може да бъде дадена същата Arkana. На някои пазари Renault предлага офертата Fast Track (Бърза лента), при която клиентът гарантирано получава колата си до 30 дни. Но с ограничения: автомобилът да бъде бял, черен или сив, двигателят - само E-Tech hybrid 145, а нивото на оборудване - R.S. Line.

На такива ограничения обаче са склонни малцина и това важи за всички марки коли. Все пак си склонен да платиш 50 000 и повече лева и е нормално да искаш в автомобила системи и технологии, които са ти по вкуса, а не базови оборудвания.

Проблемът със забавените доставки е по-сериозен за производителите, съответно за доставчиците и дилърите на автомобилите от висок клас. Там клиентите избират най-различно оборудване и допълнителни опции, т.е. рядко може да се срещнат две еднакви коли. А това забавя още повече производството, чийто график и без това е нарушен поради различните проблеми.

 

Какви са опциите пред клиента в случай на забавяне?

 

Вариантите са два – да продължи да чака търпеливо или да си получи обратно капарото. Предварителната сума се плаща при сключване на договора за покупка на автомобил и е от 5 до 10% от цената. В договора се записва срок за доставка, като след неговото изтичане капарото може да бъде поискано обратно. Проверка сред дилърски фирми в страната обаче показва, че малцина клиенти си искат парите, защото където и другаде да отидат за нов автомобил, пак ще трябва да чакат дълго време.

Има дори фрапиращи случаи, при които клиенти са поръчали кола преди повече от година. И сега дилърът получава известие от производителя, че поръчаният автомобил няма да може да бъде произведен дори след обявения срок. Вариантите и тук са два - клиентът си взима капарото обратно или прави нова поръчка. И съответно, трябва отново да почака доста.

Факт е, че

 

производителите губят пари от това забавяне,

 

тъй като инфлацията се увеличава и разходите им растат. Вносителите и търговците на автомобили обаче са по-ощетени, тъй като те на практика няма какво да продават. От представителство на премиум марка в България, например, разказаха, че са продали "на зелено" цялата квота от най-скъпия и луксозен модел, но първите доставки до клиенти се очакват едва през пролетта на 2023 г. И става въпрос за поръчки, направени в началото на тази година. А дилърствата се издържат именно от продажби на коли и само капарото няма как да покрие разходите им.

Забавянето на доставките доведе и до практическо изчезване на промоциите за клиенти. Сега такива има само за автомобили с минимално базово оборудване, които залежават в складовете на дилърите. Те обаче обикновено са с такава комбинация от двигател и скоростна кутия, която почти никой не иска.

От пазара изчезват и върнатите от лизинг коли, с които представителствата на големите производители разполагаха. Те се продават почти светкавично, като някои от тях дори не стигат до търговците. В момента потребителите предпочитат да купят кола на 2-3 години, която е поддържана от дилъра и има ясна сервизна история, вместо да чакат за нова доста повече време.

В резултат на това

 

върнатите от лизинг коли поскъпнаха

 

Увеличението на техните цени варира между 15 и 30%. Дори се стигна до куриозни случаи, при които такива автомобили се продават по-скъпо, отколкото са били изтъргувани като нови. И още един факт - ако преди кризата една нова кола се е обезценявала с 25-30% за 2-3 години, сега цената й пада за този период с едва 5%, а при някои модели дори с по-малко.

Положението в чужбина не е по-различно от това в България. В Германия, например, колите втора употреба са поскъпнали с до 20%, а голяма част от тях се изнасят именно за Източна Европа. Освен това техният брой намалява, защото германците вече предпочитат да запазят старата си кола, вместо да я заменят за нова.

А тази ситуация на пазара ще се запази и след разрешаване на проблемите с производството и доставките. Експерти от индустрията смятат, че дългото чакане за нова кола ще се превърне в нещо нормално. Кризата вече накара производителите да променят използваните от дълги години практики. Те намаляват складовите наличности и принуждават клиентите да поръчват автомобили, които не са още произведени .

Според продуктовия стратег на компанията Bond Brand Loyalty Джон Бардуел това е бъдещето: "Свиквайте. Това няма да се промени. Именно така Aplle и Tesla станаха толкова популярни. Те продават по-малко продукти, но печелят от големите маржове".

Неговият колега Джеф Уилямс, президент на Absolute Results Productions, компания за обучение и маркетинг в автомобилното пространство, е на подобно мнение. Той посочва, че производителите трябва да имат поне 6-месечно натрупване на поръчки, за да си гарантират бъдещи продажби.

"Ако днес нямате набор от поръчки, ще се провалите още утре. Освен това по-малкото налични запаси означават, че няма нужда от толкова големи шоуруми, а също така се намаляват и транспортни разходи", допълва Уилямс.

Ключови думи:

автомобили

Още

Кражбите на катализатори в Европа се увеличават

27.01.2023

3636
Кратките пътувания в студа носят риск за колата

23.01.2023

2367
Нелепи грешки може да съсипят ремонта на автомобила

13.01.2023

2005