Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция произведе собствен модел електромобил

22 Септ. 2022
Дейли сабах
Версията седан на ТОГГ

В новия търговски център на Истанбул Галатапорт привлича вниманието първият автомобил турско производство ТОГГ (TOGG), който е изложен на фона на панорамата на джамията "Султан Ахмед" и историческия храм "Света София", предаде БТА.

“Много голям интерес има още от първия ден. Много граждани посещават центъра само за да видят автомобила, живо се интересуват от подробностите около него и най-вече кога ще започне серийното производство, посочват организаторите на изложението. 

Всъщност първият турски автомобил, ”местен и национален”, както го наричат популярно, е изцяло електрически, по концепцията на т.н. умни устройства, модел седан.

С указ на президента Реджеп Тайип Ердоган компанията ТОГГ Отъмотив джоин венчър груп (TOGG- Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu) започна производството на автомобила в град Бурса.

За създаването на автомобила бяха инвестирани 22 млрд. турски лири (3,21 млрд. долара). Проектиран е от италианската компания Пиринфарина (Pininfarina SpA). Планира се да бъдат произведени общо пет модела, като годишно ще се пускат на пазара 175 000 коли.

Първата серия се очаква да бъде пусната през март 2023 година по случай 100-годишнината на турската република.

Очакванията и желанието на турските граждани е  правителството да насърчи желаещите да закупят автомобил местно производство с дългосрочни кредити, както при проекта ТОКИ за масовите жилища.

На 18 юли 2020 г. е положен първият камък на завода на терен от 100 хектара (250 акра), който ще дава работа на  4300 души.

Акумулаторите ще се произвеждат в съвместно предприятие с китайската компания Farasis Energy, която твърди, че батериите ще издържат 1 милион километра и ще могат да се зареждат от 10% до 80% за по-малко от 20 минути. Пробегът с едно зареждане ще е над 500 км, а стандартният електрически контакт (230V) ще осигурява пълно зареждане за една нощ.

 

Ключови думи:

Турция, електромобил, ТОГГ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?