Quantcast
Янаки Стоилов даде ВСС на съд заради Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Янаки Стоилов даде ВСС на съд заради Гешев

7 692
 БГНЕС
Служебният правосъден министър Янаки Стоилов (вдясно) и главният прокурор Иван Гешев.

Жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу решението на Висшия съдебен съдебен съвет да не допусне до разглеждане предложението му за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев вече е във Върховния административен съд. Това се вижда от деловодната система на съда. Жалбата е подадена от Стоилов през ВСС още на 4 август, обясниха пред "Сега" от правосъдното министерство. От 10 август документите са вече в съда, но все още по тях няма образувано дело.

Стоилов твърди, че ако се приеме, че министърът няма право да иска освобождаването на т.нар. трима големи в съдебната система (председателите на двете върховни съдилища и обвинител N1), това би означавало, че само хора от ВСС - от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност. Това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите.

Сега ВАС би могъл да задължи съдебният съвет да се произнесе по същество по предложението на Стоилов. Това означава да обсъди точка по точка нарушенията, които правосъдният министър твърди, че главният прокурор е извършил.

Приемникът на Янаки Стоилов като правосъден министър обаче би могъл да не поддържа жалбата му пред ВАС. "Дали ще поддържа жалбата пред ВАС ще е важен тест за тези неща, които се говорят, за задълбочаване на съдебната реформа. Такива практически индикатори са много по-важни от общите изявления", коментира неотдавна Стоилов.

Темата за това дали правосъдният министър има правомощия да предлага предсрочното освобождаване на тримата големи е вече и в Конституционния съд. Кабинетът го сезира на 5 август. Делото е разпределено на съдията Филип Димитров. Краят на мандата на служебното правителство не пречи на процедурата пред КС.

Вижте още:

Рашков и Стоилов загубиха битката за Гешев във ВСС

Янаки Стоилов: Прокуратурата да каже кой проверява Гешев

Още

Докаран до фалит търговец осъди НАП, ВАС и Народното събрание

21.05.2022

15341
Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

613
ВСС отложи за неопределено време процедурата за уволнението на Гешев

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2871