Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военни запалиха учебния полигон край Казанлък

Огромният пожар, заради който бяха затворени и пътища, е тръгнал при обезвреждане на боеприпаси

17 Авг. 2022Обновена
Скрийншот видео БНР

Военни запалиха полигона Тюлбето край Казанлък при обезвреждане на боеприпаси. Това става ясно от съобщение на министерство на отбраната. 

Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан със задача да  унищожи невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново, разказва МО. На място военнослужещите открили 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири 60 мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите били иззети и транспортирани за унищожаване при спазване на всички мерки за безопасност, твърдят военните.

При унищожаването на боеприпасите на полигон „Тюлбето“ обаче възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви. В неговото потушаване участват 80 военнослужещи от бригадата с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В гасенето на пожара, който е в близост до вилна зона, се включи и вертолет Ми-17, който излетя от авиобаза Крумово, добавят от Министерство на отбраната. 

Пожарът и задимяването бяха толкова големи, че заради тях бяха затворени пътища, включително и този между Казанлък и Мъглиж.

 

Екипи на пожарната в Казанлък и военнослужещи се борят в момента с пламъците. https://bit.ly/3Cgn8UGАвтор на кадрите: БГНЕС