Quantcast
Водещ британски туроператор спря чартърите за България до пролетта | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Водещ британски туроператор спря чартърите за България до пролетта

Дания ни сложи в рисков списък, Австрия иска отрицателен PCR-тест
Обновена
3 780

Водещият британския туроператор Jet2holidays спира чартърните полети от Великобритания за България през зимния сезон. Това съобщи специализираният сайт travelnews.bg, цитирайки представителите на компанията у нас.

Новината не е изненада, след като заради коронавируса Обединеното кралство продължава да налага задължителна 14-дневна карантина за всеки пристигащ от България гражданин. На практика подобно ограничение е равносилно на затваряне на границите. Безрезултатни се оказват и призивите на министъра на туризма Марияна Николова към новия посланик на Великобритания и Северна Ирландия у нас Роб Диксън за сваляне на карантината по отношение на България.

Миналата зима Jet2holidays е довел 5000 британски туристи в Банско, Боровец и Пампорово. През лятото на 2019 г. туроператорът е организирал почивката на 65 000 британци в българските морски курорти.

Туроператори прогнозират, че ако изискването за карантина продължи в следващите месец-два, то и през Лято 2021 няма да има британски туристи у нас, защото сега е времето за планиране на чартърните програми. И припомнят, че България още от средата на юли премахна задължителната 14-дневна карантина на британски граждани, влизащи у нас, а от 27 юли бе премахнато и изискването за представяне на отрицателен PCR тест.

От днес (17 октомври) и Дания въвежда ограничителни мерки спрямо гражданите, пристигащи от България. Страната ни влезе в рисковия списък заради увеличения брой на заразените с COVID-19 и по тази причана гражданите, пътуващи от България, ще могат да посещават Дания само по „уважителни" причини, съобщи МВнР.

Авиокомпанията "WIZZ Air" оперира по маршрута София-Копенхаген-София четири пъти в седмицата и е възможно български граждани без основателни причини да не бъдат допускани за съответните полети. По този повод от МВнР съобщиха, че при нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

Австрия също въвежда от днес ограничителни мерки за пристигащи от 16 български области. Това са Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна, за които ще важи изискване за предварително направен отрицателен PCR тест не по-стар от 72 часа от момента на влизане в Австрия или 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекъсната с отрицателен PCR тест на място в рамките на 48-часа. За пристигащите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина.
Българското посолството във Виена отправи запитване дали регион „София“ визира София-град или София област, за което ще информираме допълнително, съобщиха от МВнР.

В самата Австрия външният министър Александър Шаленберг е дал положителен тест за коронавирус. Той е под карантина, макар да няма симптоми на заразяване. Сътрудниците и лицата, с които е контактувал, са били отделени веднага и също са тествани. В сряда Шаленберг участва в заседанието на министерския съвет и в сесия на парламента, но всички участници в заседанията са носели предпазни маски, затова са оценени като нискорискови.

По-рано тази седмица нaй-гoлямaтa ниcĸoтapифнa aвиoĸoмпaния в Eвpoпa "Rуаnаіr" oбяви, чe драстично ще нaмaли пoлeтите си в периода нoeмвpи-мapт. Заради затягащите се ограничения за пътуване от европейските правителства компанията ще работи само с 40% от капацитета си тази зима. Орязаните полети ще засегнат най-вече Франция, Ирландия, Белгия, Германия, Испания, Португалия и Австрия.

„C тoзи знaчитeлнo нaмaлeн зимeн ĸaпaцитeт и ĸoeфициeнти нa нaтoвapвaнe oчaĸвaмe цeлoгoдишният тpaфиĸ дa пaднe дo пpиблизитeлнo 38 милиoнa пътници. Πpoгнoзитe мoгaт дa ce пpoмeнят, в cлyчaй чe пpaвитeлcтвaтa нa EC зacилят oщe пoвeчe нaлoжeнитe oгpaничeния“, зaявиxa oт ĸoмпaниятa.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Англия въвежда нови условия за българи от 15 декември

27.11.2020

3276 1
Крият бронзовата статуя на Желязната Лейди

26.11.2020

541
Атина удължи националната карантина до 7 декември

27.11.2020

Обновена

430 1

Коментари

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

Перфектно. Сега ако и мутрокурортите не отворят, то ще имаме една прекрасна зима в българските плнини.

Slava
снимка на Slava

Нали ревахте, че бизнесът ще умре заради ИП, ревахте против маски и дистанция. Сега ще видите как умира заради големия брой заразени.

Влез или се регистрирай за да коментираш