Quantcast
Шефът на СДВР официално се закани с използване на физическа сила | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефът на СДВР официално се закани с използване на физическа сила

Полицията първо се оплака от обгазяване от протестиращите, а после самата тя обилно използва лютив спрей
Обновена
6 696
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Полицията се закани да използва физическа сила и всички законово разрешени способи, ако положението около парламента продължи да е същото и ако се стигне до ескалация. Това стана стринта на специален брифинг, в който участва шефа на СДВР Георги Хаджиев и един от ръководителите на охранителна полиция Иван Георгиев. 

Те се оплакаха, че има 20 обгазени служители на МВР. Според полицейските шефове, техните хора са станали обект на агресия, имало и ранени полицаи. Веднага след това Хаджиев обяви в прав текст, че полицията ще използва всички способи, включително и физическа сила, за да се защити живота и здравето на служителите на МВР.

"Многократно призовавахме гражданите да протестират мирно. От кадрите става ясно, че агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 униформени са обгазени. Принудени сме да използваме средства за лична защита. Ако напрежението ескалира, ще се използва физическа сила. Замерят колегите с камъни, яйца, домати. Надявам се, че ще се вслушат в призива ни. Да запазим гражданския мир", каза на извънредния брифинг директорът на столичната полиция Георги Хаджиев. "Заради агресията излязоха колеги с каски и щитове, но не сме провокирали протестиращите. Има задържани. Обстановката е динамична", добави Иван Георгиев от Охранителна полиция. Именно той ръководи и координира полицаите на площада.

Всичко тръгна около 10 часа, когато бяха направени основните опити да се пробие кордонът. Започна силно клатене на колите на Жандармерията, преградили входа към депутатите. При появата на слухове, че депутати от ГЕРБ напускат през таен изход, напрежението ескалира и започна пръскане със спрейове. Видимо хората бяха разпръснати след употреба на лютив спрей от страна на полицаите, които пръскаха от големи шишета. От СДВР официално съобщиха, че лютивият газ е ползван заради нападението над полицаите, които отвърнали на това, че и те са пръскани с някакъв вид спрей от страна на протестиращите. МВР твърдеше, че на протеста се търкалят шишенца с червени спрейове с неясен произход. Пострадаха и журналисти, включително и екип на Би Ти Ви. Операторът на телевизията дори бе откаран в болница.

Междувременно десетки протестиращи бяха изведени от полицаи и отведени настрани към бусове на Жандармерията. Основно те бяха из между тези, които се опитваха да съборят камиони или бусове на полицията. Белезници бяха сложени на лице, което успя да пробие кордона, както и на човек, който скачаше върху полицейски автомобил.

Успяхме да опазим гражданския мир, независимо че се търсеше директен сблъсък, похвали се в късния следобед отново на извънреден брифинг шефът на СДВР Георги Хаджиев. Той обяви, че полицаите са действали изцяло в рамките на правомощията си, дори понякога бяха пасивни. По негови думи на площада са били докарани криминален контингент и ултраси от страната, които са атакували полицаите с метални пръти, дървени колове, павета. Хаджиев обяви, че те били и добре подготвени и даде пример с лица, които са имали предпазни средства, когато са пръскали със спрей. Кой ходи с противогаз и предпазни средства на протест, попита той. Хаджиев обяви, че в арест са оставени общо 35 човека, от които 30 са били криминално проявени.

ОЩЕ ЗАКАНИ

"Протестиращи се призовават да изтеглят жените и децата от техните редици, далеч от полицейския кордон. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се увличат по проявите на агресивно поведение", написаха по същото време от столичната полиция на страницата си във Фейсбук. Така и не стана ясно какво точно имат предвид от полицията и дали и това е закана за използване на физическа сила. Подобен подход и словесни атаки имаше и преди дни, когато пак от СДВР обявиха, че е щяло да разчистят Орлов мост, ако там не е имало жени и деца и че, ако го направят, то ще е прекомено използване на сила.

Ключови думи:

СДВР, Георги Хаджиев

Още

СДВР предупреждава за нов вид масова телефонна измама

17.01.2022

8883
Шофьорски книжки вече се подменят и само за 3 дни, но на тройна цена

08.09.2021

8334
Наказан от МВР за боя над протестиращи вече работи за главния прокурор

16.08.2021

4954