Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само ГЕРБ и ДПС се застъпиха за спецправосъдието

Парламентът направи първа крачка към закриването на специализираните съд и прокуратура

23 Март 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС

Първа крачка направиха депутатите към закриването на специализираните съд и прокуратура, което е един от основните приоритети на управляващата коалиция. Това стана с промени в Закона за съдебната власт, внесени от правителството, които днес бяха одобрени на първо четене в пленарната зала. В тяхна подкрепа гласуваха 134 депутати от ПП, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане". Противопоставиха се единствено 73-ма парламентаристи от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Със законопроекта се отменят и т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към съвета. Така се нарича привилегията, с която те разполагат, даваща им възможност, след изтичането на мандатите им, да станат отново съдии, прокурори и следователи, но на по-високи длъжности от тези, които са заемали преди да влязат в съвета и инспектората. 

Текущото положение

Специализираното правосъдие беше създадено от ГЕРБ преди десетилетие с идеята да му бъдат възложени делата, свързани с борбата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Противниците му обвиняваха бившите управляващи, че са превърнали тези правосъдни органи в средство за натиск.

Позицията на правосъдното министерство, което изготви законопроекта, е, че спецправосъдието не е постигнало поставените пред него задачи. Затова трябва да бъде закрито, а делата по престъпленията, по които работеше, вече да се водят в окръжните и районните съдилища.

Спецмагистратите реагираха на инициативата, като обявиха законопроекта за противоконституционен. А главният прокурор Иван Гешев предрече, че ако предложението влезе в действие, ще се стигне до криза във върховенството на закона.

В подкрепа на промяната

В пленарната зала управляващите определиха законопроекта като "изключително важна предпоставка за началото на правосъдната реформа в България". "Специализираният съд се превърна в алтернативен общ наказателен съд, при това крайно ефективен и неработещ по отношение на своите цели. Обсъжданият законороект ще върне делата в системата на общите съдилища и ще възстанови баланса и справедливостта при тяхното разглеждане", обяви депутатът от ПП Петър Кьосев.

Според Андрей Михайлов от ИТН спецсъдът не е създаден, за да се постигне специализация на група магистрати в борбата с тежката престъпност, а заради друг, скрит мотив - да се заобиколят някои други съдилища. "Той беше порочно заченат и очаквано не роди онези резултати, които очаквахме", констатира той. И разказа, че при обсъждането на законопроекта в парламентарната правна комисия миналата седмица, съдийка от спецсъда е говорила с разтреперан глас и сълзи в очите. "Един колега й направи забележка: "Дръжте се институционално." Напротив, не. Аз разбирам тези сълзи на съдията. Защото тя е жертва като всички нас – на един порочно създаден съд, жертва на едно изкривено правосъдие. Нашата воля е да закрием тези съдилища", допълни Михайлов.

Срещу промяната

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС изтъкна, че управляващите създават изцяло нова процедура по преназначаване на съдиите, работещи сега в спецправосъдието. И предупреди, че това ще доведе до недоволство и отводи сред тези магистрати. Резултатът от това ще бъде забавяне на делата, по които са работили, заяви Каназирева. Така се рискува да изтекат давностните срокове по разглежданите престъпления.

По думите й, с прехвърлянето на делата на регионално ниво управляващите поемат "огромен лобистки и корупционен риск", тъй като в местните общности, където организираната престъпност има изградени контакти, разкриваемостта на криминалните деяния ще бъде по-ниска. Според Каназирева същото ще се случи и с делата с трансграничен характер, при които окръжните съдилища, като териториално ограничени органи, ще се справят по-лошо от специализираните, които имат национален обхват. "Това не е съдебна реформа. Вие не предлагате абсолютно нищо ново, а връщате една стара правна уредба, която назад в миналото е доказала, че не е ефективна", обобщи тя позицията на ГЕРБ-СДС.

От ДПС обявиха, че управляващите не са успели да докажат, че предлаганата структурна промяна ще подобри правораздаването в България. Депутатът от движението Александър Несторов напомни, че именно спецпрокуратурата е поръчала на Агенцията за държавна финансова инспекция да изготви доклада, който правителството използва като довод за атаките си срещу ГЕРБ-СДС.

Подкрепа с едно наум

В подкрепа на управляващите застана и опозиционната "Възраждане". Депутатът от партията Петър Петров заяви, че спецправосъдието е използвано за натиск срещу определени политици и бизнесмени. В същото време обаче, той разкритикува управляващите, че с техния законопроект не извършват същинска реформа, а само местят група магистрати от една сграда в друга. А накрая обяви, че реформените усилия трябва да бъдат насочени в съвсем друга посока - да са поставят ограничения над мощната власт на главния прокурор. 

Мнението на министъра

Последна преди гласуването се изказа правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя защити закриването на спецправосъдието с три реторични въпроса: "Къде са разследванията? Къде са обвиненията? Къде са присъдите?".

Министърът обеща, че по делата, които в момента са подсъдни на спецсъдилищата, ще продължи да се работи в същата сграда - и така хилядите страници с материали по делата няма да бъдат местени от едно място в друго. По отношение на преназначаването на магистратите тя гарантира, че законодателните текстове са разработени така, че процесът да премине максимално плавно, а магистратите да отидат в съдилища с висока натовареност, които се нуждаят от помощ.

Йорданова увери, че настоящият законопроект не изчерпва визията на управляващата коалиция за правосъдна реформа. И посочи, че нейното ведомство работи по законодателни промени, които да създадат гаранции за ефективно разследване и търсене на отговорност, когато главният прокурор е извършил нарушение. А също и по такива, чрез които да се ускорят разследванията по дела, така че да не се проточват по 7-8 години.

Още по темата