Quantcast
Руският посланик не се яви в МВнР заради посещение на Шипка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Руският посланик не се яви в МВнР заради посещение на Шипка

МВнР настоя посолството да се извини за обидна публикация във Фейсбук, в която се говори за "евроатлантически подлоги"
Обновена
4 779
 Фейсбук / Посолство на Русия
Елеонора Митрофанова (първата отляво) със служители на посолството.

Руското посолство разкри във Фейсбук причината за отказа на посланик Елеонора Митрофанова да се отзове на поканата, изпратена й от българското външно министерство, във връзка с шпионския скандал.

Оказа се, че дипломатът е посетила връх Шипка, заедно със служители на посолството, за да положи венци и цветя пред Паметника на свободата, издигнат в памет на загиналите по време на Руско-турската война 1877-1878 г.

По-рано днес Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера Кирил Петков, съобщи, че посланикът е отказала да се яви в дипломатическото ни ведомството и е предпочела да изпрати свой заместник.

ЧАСТИЧЕН ОТГОВОР

След повече от денонощие мълчание външното ни министерство отговори частично на въпроси, които отправи „Сега”, във връзка с потенциалното еврочленство на Украйна и отношението на посланик Митрофанова към нашата страна.

Въпросите са следните:

1. Каква е позицията на министерството на външните работи по въпроса незабавно да се предостави на Украйна статут на страна - кандидат за членство в ЕС?
2. Каква е позицията на министерството във връзка с Фейсбук поста на посолството на РФ в България, в който се говори за блокирани руски медии в нашата страна, и това се обвързва с "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги"?

По първия въпрос ведомството все още пази мълчание. По втория избра да отговори на брифинг, на който директорът на пресцентъра му Митко Димитров коментира: "Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществените норми, и представлява недвусмислена обида към България." Затова МВнР очаква извинение от руските дипломатически представители у нас.

Още

Дипломатите излизат на протест заради ниски заплати

01.12.2022

130
Украйна се обърна към ООН за закрила от руския терор

24.11.2022

2411
САЩ искат конфискация за санкционирания и в България Малофеев

01.12.2022

2044