Quantcast
Русия изгони български дипломат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Русия изгони български дипломат

Реципрочна мярка сполетя и Румъния
Обновена
2 676
 ЕПА/БГНЕС

Русия обяви служител на българското посолство в Москва за персона нон грата. Мярката е ответна. На 13 май посланикът на България в Русия Атанас Кръстин е бил извикан, за да му се връчи нота, с която служител на българското посолство  е обявен за персона нон грата, съобщи БГНЕС. "Тази мярка е в отговор на немотивираното решение, взето през април от българската страна, да обяви дипломат от руското посолство в София за персона нон грата“, се казва в изявление на руското външно министерство.

През март - април двете страни реципрочно си изгониха дипломати. Сега Русия визира изпратеният обратно първи секретар на руското посолство. Той бе натирен на 1 април за шпионаж.

Подобна история днес се разигра и по отношение на Румъния. На 5 април властта в Букурещ изгони 10 руски дипломати. А сегашното съобщение на руското МВнР гласи: "На 13 май румънският извънреден и пълномощен посланик в Руската федерация Кристиан Истрате беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството за обявяването за персона нон грата на 10 служители на румънското посолство в Москва".

 

ОЧАКВАНО

"Министерство на външните работи потвърждава отзоваването на един служител на българското посолство в Москва. Това е очакван реципрочен акт от страна на Руската федерация", заявиха за БГНЕС няколко часа по-късно от нашето МВнР.

Още

Путин с шампанско в ръка: Не ние първи започнахме!

09.12.2022

Обновена

6170
Идва зимата на Радев

09.12.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1435
Нидерландия: Като приемате закони, трябва и да ги прилагате

09.12.2022

3284