Quantcast
Родители протестират срещу хаоса с кандидатстването за градина в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Родители протестират срещу хаоса с кандидатстването за градина в София

Обновена
649
 Илияна Кирилова
Детските градини не за първи път са повод за протест в София.

Родители се събират на протест пред общината в София заради проблеми със системата за кандидатстване за детски градини и ясли. В четвъртък системата бе извънредно отворена, а класирането, насрочено за днес, бе отложено за понеделник, заради масови грешки при попълването на формулярите. Преди това, на 7 май, системата беше заключена и родителите вече не можеха да разместват кандидатури и да заявяват точки.

Оказа се обаче, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес, който е важен за класирането, тъй като носи допълнителни точки. Системата е направена така, че адресите на родителите първо трябва да бъдат въведени, а след това специално да бъде отбелязано, че този критерий ще бъде ползван.

"Съобщено бе, че системата за кандидатстване ще бъде отворена, защото много хора са се объркали и не са въвели правилно своите критерии. Това е недопустимо и в разрез с всички законови права на кандидатстващите. Системата не само бе отворена за добавяне на въпросните критерии, а и с възможност за смяна на кандидатури, което изцяло променя възможностите за влизане в детски заведения и обезсмисля труда на хиляди родители, загубили от своето време да смятат и подреждат за по-голям шанс", обясняват организаторите на протеста.

Родители се канят да атакуват и в съда действията на общината, тъй като инцидентното отключване на системата за пренареждане на кандидатурите, не е включено в графика на общината, както изисква наредбата за прием в градините.

Кандидатстването за детски градини и ясли в София става по електронен път. За тази учебна година системата бе променена и надградена с модул за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. За това бе обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 592 хил. лв. без ДДС. Изпълнител е "Сирма медия" ЕАД.

 

Още

Два автобуса на градския транспорт се удариха в София

23.10.2021

1030
Всички ученици в София минават на онлайн уроци от утре

20.10.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6315
Бизнес и синдикати договориха с премиера помощи за скъпия ток до месец

19.10.2021

Обновена

1449