Quantcast
Радев: Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен

1 204
 Илияна Кирилова
Румен Радев

„Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен". Това коментира президентът Румен Радев по повод новината, че премиерът Кирил Петков е договорил по време на визитата с в САЩ доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на "Газпром".

„Не мога да коментирам тази сделка преди да имам точни параметри за нейните измерения, но е важно правителството да търси най-изгодните условия за България. Тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките, както и за възможност българският бизнес, топлофикацииите и потребителите да прогнозират своите разходи”, каза още Радев. Коментара си държавният глава направи от Чехия, където е на официално посещение.

Румен Радев призова в същото време КЕВР и „Булгаргаз” да обявят възможно най-бързо цената на природния газ за месец май, защото в момента бизнесът и топлофикациите работят в неизвестност за разходите си.

Очакваше се КЕВР да обяви майската цена на газа на 10 май, но изненадващо отложи заседанието си. Регулаторът се оправда с "Булгаргаз", които в последния момент информирали, че Министерството на енергетиката е започнало проверка как държавното дружества формира цената. КЕВР обяви, че очаква да получи актуални разчети от "Булгаргаз" на 13 май, след което ще заседава отново, за да утвърди окончателната цена за май.

Днес продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Чехия. То е по покана на колегата му Милош Земан. Програмата на Радев във втория ден от визитата му започна с откриване на Чешко-български бизнес форум, в който участват и наши компании от секторите енергетика, машиностроене, отбрана, сигурност, както и хранително-вкусовата промишленост. 

По-късно държавният глава се срещна и с българската общност в Прага. По официални данни в Чехия живеят около 17 хиляди българи.

Още

“Булгаргаз“ иска с 6% по-скъпо синьо гориво от 1 септември

15.08.2022

376
Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по „Магнитски“

12.08.2022

1685
Газът за август поскъпна с цели 60%

12.08.2022

897