Quantcast
Прокуратурата разследва палеж на бившето кино "Възраждане" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата разследва палеж на бившето кино "Възраждане"

Огънят, лумнал рано сутринта, вече е овладян
Обновена
5 182
 снимки: Спаси София

Голям пожар избухна рано тази сутрин в емблематична сграда в центъра на София. Горя бившето кино "Възраждане", в което по-късно се помещаваше и дискотеката "Син Сити". Няма информация за пострадали при сериозния инцидент, предаде БНР. Гасенето на пожара продължи с часове, като постепенно огнеборците го овладяват.

Районът на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров", където се намира сградата, бе отцепен от екипи на полицията, а движението на автомобили беше затруднено. Сигналът за пожара е подаден около 7 часа тази сутрин. Огънят е избухнал в покривната част на сградата.

Пожарникарите са спасили от огъня съседна сграда, чийто покрив също е бил обхванат от пламъци.

От Софийска районна прокуратура по-късно съобщиха, че след потушаването на пожара в сградата, която паметник на културата, ще започне разследване.
"Това не е първи инцидент в тази сграда – тя е горяла и през март 2017 г. С оглед на това ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара", посочват от СРП.

През далечната 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино "Възраждане", профсъюзен дом "Георги Димитров", а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека, която бе затворена в началото на 2016 година.

 

Коментар по темата направи и "Отровното трио", което бе изключително активно по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. "Запалиха емблематичната сграда на бившия театър "Ренесанс". "Тази сграда е със 120-годишна история. Не е някаква бивша дискотека, а паметник на културата, който е неделима част от историята на столицата ни. Отново виждаме нехайството на Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова. Така работят мутрите и това е поредният пример. Спомнете си как изгоря „Тютюневият град“ в Пловдив преди 5 г. и „Царските конюшни“ в София преди 3 г. Дали пак няма да е виновен случаен клошар?!  Пак ли някой иска да строи там хотел или бизнес сграда ?! Кога ще се защитават адекватно сгради от обществено значение?! Ще продължим да питаме и ще се борим срещу това абсолютно нехайство и безумие. Никой няма право да посяга на българските културни паметници!", коментираха от "Отровното трио" във "Фейсбук". 

След поредния инцидент със сградата на бившия театър "Ренесанс" от Столична община съобщиха, че на собственика на сградата се налага глоба от 200 000 лв. заради бездействие, довело до увреждане на сграда - паметник на културата. "Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бившия театър „Ренесанс“ на бул. „Христо Ботев“ №61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова. В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата. След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“. На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата, Столична община съставя акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община (ЗУЗСО). На собственика на сградата ще бъде наложен максималният размер на санкция, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО)за увреждане на паметници на културата, от 200 хил. лв." съобщиха от Столична община. 

 

 

Ключови думи:

пожар, София, дискотека

Още

От днес може да се плащат местните данъци и такси в София

23.01.2023

921
Мъж си организира зрелищна гонка с полицията посред бял ден в София

30.01.2023

Обновена

4025
Соня Йончева се завръща у дома с два барокови концерта

19.12.2022

564