Quantcast
Прокуратурата разпали скандал с разпределение на дело за шпионаж | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата разпали скандал с разпределение на дело за шпионаж

Данаил Кирилов свиква ВСС заради одитен доклад за случайното разпределение
Обновена
6 848
 БГНЕС
Главният прокурор навсякъде ходи с маска

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана, съобщава БНТ. Националната телевизия твърди, че в доклада имало данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

Главният прокурор Иван Гешев за трети пореден ден дава пространни интервюта, в които твърди, че е установен пробив в случайното разпределение на делата в съда и че това е срив в доверието на съдебната власт. СГП е образувала досъдебно производство за компютърно престъпление по сигнал от шестима членове на ВСС, петима от които са членове на съдийска колегия. “В одита има сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита,” заяви този път по БНР главният прокурор.

“По това, което чета, няма разлика между тази система, въведена 2015 г., и предишната. Всеки може да се запознае с протоколите от заседанията на ВСС и да види какъв натиск и лобиране има", твърди Гешев. Според него имало конкретни опити за манипулация. “Заданието, което ВСС е поставил пред одиторската фирма, е да провери информационната сигурност в системата,” обясни Гешев и даде да се разбере, че ще използва случая за атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов, на когото щял да задава въпроси в четвъртък.

”Този случай е сериозен срив в доверието на гражданите към делата. Как да имаш доверие след като системата за случайно разпределение е смешна. Надявам се в четвъртък на заседанието да се види кой какво становище ще застъпи. Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК”, отбеляза още главният прокурор.

 

Гешев: Засега пробата ми е отрицателна

Прокуратурата и митниците проверяват задържането на над 4 млн.тона спирт в данъчни складове, обяви още главният прокурор Иван Гешев в интервю пред БНР.

“На Агенция „Митници“ и МВР е възложено да се проверят данъчните складове с огромни количества спирт, защото може би над 4 млн. тона спирт (вероятно все пак има предвид поне литри) се задържат, което според мен като обикновен непредубеден гражданин, означава, че това може да води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки”, обяви шефът на държавното обвинение. 

Той съобщи още, че засега няма данни за заразени служители и прокурори. "Аз веднъж съм се изследвал. Засега пробата ми е отрицателна. През тази пандемия е ясно, че всички ще минем по един или друг начин, защото е от рода на грипа. Въпросът е да не стане накуп", казва още Гешев и уточнява, че неговата проба е взета още преди две-три седмици.

Още

Рашков е сигурен, че Гешев ще се намеси и в канибалския скандал

20.06.2021

Обновена

19066
Гешев крие кои дела е пратил на Кьовеши
Българите са разтроени в оценката си за ГЕРБ

18.06.2021

Обновена

37105